Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Utlandsstyrkan utsatt för "luskande" på Facebook

På Facebook har försök gjorts att pumpa svenska soldater i Afghanistan på hemlig operativ information. Bilder på anställda i ökenuniformer ledde de "nyfikna" rätt.

Ett antal av de 397 svenskar som deltar i Försvarsmaktens utlandsstyrka i Afganistan har utsatts för "försök till underrättelseinhämtning" via Facebook. Hur många som utsatts vill Mårten Wallén inte uppge. Han är chef för informationssäkerhetssektionen på Must (den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten), och har följt frågan sedan den bollades över till den svenska sidan.

Först hamnade ärendet på bordet hos säkerhetschefen nere i Afghanistan. Då hade hans mannar berättat om hur någon eller några personer på internet försökt få dem att yppa hemligheter om uppdraget i Afghanistan.

- Det har varit klassiskt kontaktsökande, i ett antal steg. Vid den första kontakten på Facebook har inget alls sagts om utlandstjänsten. Sen har det gått över till frågor med direkt koppling till tjänsten och uppdraget, berättar Mårten Wallén för DN.se.

Han vill ge soldaterna en eloge för att inte ha avslöjat något alls om utlandsstyrkan. Vissa har enligt Wallén svarat artigt men avvaktande, andra ska ha avvisat inviterna direkt.

Ingen har enligt säkerhetschefen närmat sig med påståendet att han eller hon skulle vara en gammal kompis. I stället har det varit i ordalag som "vad kul att du är på Facebook" eller "jag har också varit i Afghanistan", för att sedan gå vidare med mindre inlindade frågor.

- Men det hann aldrig gå så långt som till detaljfrågor, säger Mårten Wallén.

Enligt honom är det en och samma profil på Facebook som sökt upp utlandssoldaterna. Bakom profilen kan det i sin tur finnas en eller flera personer. Eller en organisation – Försvarsmakten vet inte.

Men nu verkar försöken ha kommit av sig. Mårten Wallén vill inte gå in på hur man agerat, om försök gjorts för att demaskera den eller dem som ”luskat”. Men soldaterna har påmints om vilka försiktigheter som bör vidtas kring kommunikation på internet.

- Det är mycket få som lägger ut både för- och efternamn och exakt befattning. Vi har sagt att det är naturligt med kommunikation på nätet, men att de bör tänka efter innan de lägger ut bilder och information.

I åtminstone något av fallen avslöjades tjänstgöringen av bilder på den anställde iklädd ökenuniform. Uniformen används numera bara i Afghanistan (tidigare också i Tchad).

Men de flesta soldater och officerare är "öppet" anställda i utlandsstyrkan, bara vissa speciella befattningar är skyddade.

- Själva uppdraget fattar ju riksdagen beslut om och inget är hemligt i det. Men sen, väl på plats, är det inte offentligt hur i detalj vi jobbar och när, var och hur vi genomför insatser, säger Mårten Wallén.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.