Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Utnyttjad gästarbetare får stort skadestånd

Efter lång tids hårt slavarbete på en restaurang svimmade en kinesisk gästarbetare av utmattning på gatan i Göteborg i somras. Han hade då arbetat 80 timmar i veckan för en svältlön i drygt ett år och bott inhyst med fyra andra kineser i en liten lägenhet.

Den kinesiske gästarbetaren tog jobbet som kock på en landsmans thai-krog i Göteborg. 70.000 kronor skulle han betala för att få jobbet, men arbetsgivaren lät honom förstå att de pengarna skulle snart betala sig.

– I verkligheten fick jag börja klockan nio med att städa toaletterna, sedan var det köksjobb hela dagen och sedan fick jag diska fram till sent på natten, säger gästarbetaren till Hotell- och restaurangfackets tidning Hotellrevyn.

Han säger vidare att månadslönen netto landade på mellan 14.000 och 15.000 kronor, men av dessa betalade han regelbundet 7.700 kronor till arbetsgivaren.

Nu har mannen, som flyttat tillbaka till Kina, fått 400.000 kronor i ersättning och skadestånd. Restaurangen ska även betala facket 100.000 kronor för kollektivavtalsbrott. Pengarna ska vara betalda senast lördag.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.