Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-08 06:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/utpekade-broder-kraver-miljonskadestand/

Sverige

Utpekade bröder kräver miljonskadestånd

Bild 1 av 2
Foto: Roger Turesson
Bild 2 av 2
Foto: Eva Tedesjö/DN/TT

Tio miljoner kronor var. Det kräver de två bröder som pekats ut som ansvariga för fyraårige Kevin död i Arvika 1998 för utpekandet, rapporterar P4 Värmland. Brödernas skuld blev aldrig rättsligt prövad.

TT Text

Bröderna, Robin Dahlén och Christian Karlsson, har skickat in en ansökan till Justitiekanslern. I första hand vill de ha ersättning för ideell skada och i andra hand ersättning ”ex gratia” (av nåd). I ansökningarna om ersättning skriver de bland annat att de genom polisens agerande under utredningen liksom att de pekades ut som skyldiga till mord, helt berövats en normal uppväxt och ett normalt liv.

Det var i augusti 1998 som fyraårige Kevin hittades död i Arvika. Till en början utgick polisen från att det handlade om en olycka, men började senare utreda om döden kunde ha orsakats av andra barn. I mitten av oktober gick polisen ut med uppgiften att bröderna erkänt att de dödat Kevin men våren 2017 presenterar SVT och DN uppgifter som leder till att åklagarkammaren i Karlstad åter öppnade förundersökningen i fallet.

I den påföljande utredningen friades de båda bröderna helt.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt