Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 23:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/utpekade-jonas-det-har-ar-den-lyckligaste-dagen-i-mitt-liv/

Sverige

Utpekade Jonas: Det här är den lyckligaste dagen i mitt liv

Bild från polisinsatsen 2001. Foto: Fredrik Persson/TT

Den då tolvårige Jonas pekades år 2001 ut som skyldig till mordet på sin bästa vän. Efter att ha tillbringat stora delar av sina tonår inspärrad bland vuxna dömda brottslingar på rättspsykiatriska kliniker, lever han i dag ett normalt liv. 

– Jag kan inte låta bli att tänka på hur det hade kunnat se ut om detta tagits upp för 17 år sedan, säger han till DN.

Rätta artikel

Det var bara några dagar kvar till sommaravslutningen 2001 när elvaårige Daniel hittades mördad. Hans bästa vän Jonas, då tolv år, blev snabbt huvudmisstänkt. När förhören inleddes nekade Jonas till brott. När sommaren gick mot höst, efter arton förhör, hade Jonas berättelse förändrats. Nu erkände han mordet. 

När DN granskade fallet 2017 sa den pensionerade kriminalkommissarien Jan Olsson, en av Sveriges mest rutinerade brottsutredare:

– De har använt polisiära förhör som en form av terapi för att förmå pojken att berätta. Det är allvarligt. Jag såg samma tendenser under Quickutredningarna.

Läs mer: Stora brister när 12-åring pekades ut som mördare

Barnförhörsexperten Sara Landström sa till DN: 

– Förhören är ett skolboksexempel på hur falska erkännanden kan växa fram.

DN:s granskning visade att inget i den tekniska bevisningen kunde binda Jonas vare sig till brottsplatsen eller till brottsoffret.

Jonas, som var under straffmyndighetsåldern 15 år, åtalades inte för något brott. I stället överlämnades han till de sociala myndigheterna. Han placerades på ett hvb-hem för pojkar med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Under tio års tid skickades han runt på olika institutioner, som 15-åring placerades han på rättspsykiatrisk avdelning. Där sitter vanligtvis mördare, våldtäktsmän och andra vuxna som dömts för grova brott men som anses vara för sjuka för att sitta i fängelse.

– De andra tyckte väl att det var lite lattjo att det kom en liten snorunge in dit, sa Jonas till DN i samband med granskningen 2017. 

– Man skulle röra sig fritt tillsammans med andra inne på avdelningen, äta tillsammans och umgås. Själv var jag bara livrädd. Så jävla livrädd.

När DN når Jonas efter åklagarens beslut att lägga ner förundersökningen är han lycklig över att inte längre vara utpekad.

– Det här är den lyckligaste dagen i mitt liv. Det har varit en mardröm och jag kan inte låta bli att tänka på hur det hade kunnat se ut om detta tagits upp för 17 år sedan. Men nu tänker jag leva!

Jonas har inte tagit ställning till om han tänker begära skadestånd.

– Det enda jag vill är att leva ett lugnt och vanligt liv och det tänker jag göra nu.

Stefan Lisinski: Polis och åklagare har en viktig läxa att lära