Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Utredare: Nej till surrogatmödrar

Surrogatmoderskap ska inte tillåtas i Sverige, anser regeringens särskilda utredare Eva Wendel Rosberg.

I dag lämnar hon över sina förslag till justitieminister Morgan Johansson.

I nära tre års tid har lagman Eva Wendel Rosberg utrett huruvida altruistiskt surrogatmoderskap – det vill säga utan vinning för surrogatmodern – bör tillåtas eller ej.

Hennes svar är nej, rapporterar SVT Nyheter.

– Det viktigaste skälet till att vi inte vill tillåta surrogatmödraskap i Sverige är risken för att kvinnor utsätts för påtryckningar att bli surrogatmödrar. Det är ett stort åtagande och det innebär risker att genomgå en graviditet och en förlossning. Vi tror att även med en ordentlig prövning och ett starkt stöd till kvinnor så kan det aldrig uteslutas att det har föregåtts av ett tvång, säger Eva Wendel Rosberg till SVT.

Surrogatmoderskap är tillåtet i flera andra länder och i Sverige finns mer än hundra barn som kommit till genom surrogatarrangemang utomlands. Tidigare ansågs det i Sverige inte etiskt att använda en annan kvinna som medel för att lösa ett barnlöst pars problem – men för tre år sedan slog Statens medicinsk-etiska råd (Smer) fast att surrogatmoderskap bör vara tillåtet om inga pengar är inblandade.

Kvinnor som vill vara surrogatmödrar åt anhöriga bör ha möjlighet att själva råda över sina kroppar, ansåg Smer.

Men Eva Wendel Rosbergs analys är en annan.

– Smer tittade mer på de medicinsketiska principerna och gick inte in på de många komplicerade juridiska frågeställningar som ett surrogatavtal innebär. Vi har haft ett bredare perspektiv och verkligen tittat på de juridiska frågeställningarna som uppstår, säger hon till SVT.

Hennes utredning slår även fast att kommersiella surrogatarrangemang i utlandet bör motverkas.

– Det närmar sig handel med kvinnor och det som vi inte vill att svenska kvinnor ska utsättas för, vill vi inte heller att kvinnor i fattiga länder ska utsättas för.

Frågan splittrar riksdagsblocken: KD och V är mot surrogatmödraskap, medan C och L är för så länge pengar inte är inblandat. Övriga partier har ännu inte tagit ställning, utan vill invänta utredningens slutsatser.

Dess första förslag, att ge ensamstående kvinnor rätt till insemination i den svenska vården, har riksdagen redan sagt ja till.

Fakta.Surrogatmödraskap

Med surrogatmödraskap menas att en kvinna blir gravid och bär barnet åt någon annan. Efter förlossningen avsäger hon sig vårdnaden.

Surrogatmödraskap kan vara antingen partiellt eller fullständigt.

Vid partiellt surrogatmödraskap befruktas surrogatmoderns eget ägg av spermier från en av de tilltänkta föräldrarna, eller från en givare.

Vid fullständigt surrogatmödraskap förs ett befruktat ägg in och utvecklas i surrogatmoderns livmoder. Såväl ägg som spermier kommer från de tilltänkta föräldrarna eller från donatorer.

I dag är det inte tillåtet för sjukvården att ge assisterad befruktning i samband med surrogatmödraskap.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.