Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Utredare vill ändra lag efter förorenat vatten

Foto: TT

Kemikalielagar bör skärpas, fler inventeringar göras och ett nytt kunskapscentrum inrättas. Det anser regeringens utredare Göran Enander, när han presenterade sin rapport om hur giftiga kemikalier kunnat förorena dricksvatten.

Regeringen har, med hjälp av en tillsatt utredare, Göran Enander, utvärderat hur spridningen av högflourerande ämnen (PFAS) till dricksvattentäkter har kunnat pågå i flera år utan att upptäckas. Sedan flera år är det känt att de farliga kemikalierna finns i brandskum och riskerar att läcka ner i grundvattnet vid bränder och släckningsövningar.

En av problematiken bakom PFAS är att ämnena ger dåliga hälsoeffekter redan vid låga koncentrationer. På grund av de låga koncentrationerna fångas de inte heller upp av de kontrollmekanismer som finns i dag.

Enligt Göran Enanders rapport behövs stora systemförändringar göras och stora brister i miljöarbetet hos myndigheterna måste rättas till.

– Det absolut viktigaste är att skärpa kemikalielagstiftningen, för utan kemikalieutsläpp så behövs ju inte heller åtgärderna. I praktiken är det möjligt att sätta ut en ny produkt utan att först säkerställa innehållet, berättar han.

Göran Enander anser att myndigheter i dag generellt har problem med att samarbeta och föreslår ett nytt kunskapscenter för att samarbeta med dessa frågor, så att snabbare åtgärder kan sättas in.

– Miljöbevakningen behöver ses över och bli mer effektiv och snabbare, säger han.

Han belyser även vikten av inventeringar för att upptäcka kemikalierna och att alla platser där brandskum använts bör ses över, så att stora saneringsåtgärder kan ske.

– Vi har generellt dålig kunskap om grundvatten och vi har trott att kvaliteten har varit bra, säger Göran Enander.

Han framhåller också att skyddsområden kring ibland är bristfälliga och att det finns ungefär 1,2 miljoner enskilda vattentäkter som helt saknar skyddsområden.

Trots att det i många år var väl känt att PFAS fanns i vissa områden så drog regeringen slutsatsen att kemikalierna inte kunde röra sig till dricksvattnet, eftersom sträckorna där emellan var långa. Inte heller trodde man att PFAS kunde lösa sig i vatten.

I dag finns cirka tre tusen olika kemikalier som ryms inom samlingsnamnet PFAS. De högflourerande ämnena är extremt svårnedbrytbara i naturen och misstänks öka risken för negativa hälsoeffekter, så som påverkan på sköldkörteln, levern, fettomsättningen och immunförsvaret.

– Giftfria alternativ behöver jobbas på och det är långt fler produkter än brandskum som PFAS finns i, säger Åsa Romson.

Fakta.   PFAS-föroreningar

PFAS är ett samlingsnamn för högfluorerade kemikalier. De är en grupp av många olika syntetiska ämnen som har producerats för att motstå värme, olja, smuts och vatten.

Ämnena har använts i stor omfattning under drygt 50 år. 

Att dricka vatten med höga halter av PFAS under lång tid misstänks kunna ha negativ påverkan på sköldkörteln, lever, fettomsättning och immunförsvaret.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.