Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Utredning: Fria skolvalet måste inskränkas

Foto: Magnus Hallgren

Det fria skolvalet måste inskränkas för att skolor som pressas hårt av ett stort flyktingmottagande ska få avlastning. Det är innebörden i ett utredningsförslag som utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) tog emot på fredagen.

Förslagen bygger på den uppgörelse som regeringen gjorde i höstas med den borgerliga oppositionen om migrations- och integrationspolitiken. De har tagits fram av Ebba Östlin, till vardags socialdemokratisk kommunpolitiker i Botkyrka.

Fördelningen av nyanlända elever har blivit mycket skev mellan olika skolor, enligt en kartläggning som utbildningsdepartementet gjort. I integrationsuppgörelsen slogs fast att kommunerna måste få möjlighet att fördela eleven jämnare, för att avlasta pressade skolor och för att skolorna med bäst förutsättningar ska kunna bidra till integrationen.

Foto: – Vi har ett läge där 4 procent av skolorna har tagit emot en tredjedel av alla nyanlända elever. Det är helt oanständigt att vi mitt i den värsta flyktingkatastrofen sedan andra världskriget har vita fläckar på den här kartan, säger Gustav Fridolin.

Utredaren Ebba Östlin förslår därför att kommunerna ska få göra undantag från det fria skolvalet och närhetsprincipen när elever placeras . Undantagen ska motiveras med ”särskilda skäl” som har att göra med kommunens mottagande av nyanlända elever.

Friskolor ska enligt förslaget ges en möjlighet att ha en särskild kvot på 5 procent av det totala elevantalet reserverad för nyanlända.

Foto i text: Nicklas Thegerström 

Nyanlända elever orsakar spricka i uppgörelsen

En spricka har uppstått i uppgörelsen mellan regeringen och oppositionen om integrationen. Liberalerna säger blankt nej till förslaget att inskränka fria skolvalet för att ge plats åt nyanlända elever. ”Det här kommer vi att motverka på alla sätt”, säger Christer Nylander (L).

Regeringen och den borgerliga oppositionen gjorde i höstas upp om ett antal åtgärder för att förbättra integrationen av nyanlända. Där sades bland annat att kommuner i större utsträckning ska kunna placera elever i andra skolor än de närliggande. Bakgrunden är att många skolor pressas av ett större mottagande än man klarar av.

Utredaren presenterade på fredagen ett förslag som innebäratt kommuner ska få göra undantag från det fria skolvalet och närhetsprincipen om det finns särskilda skäl med hänsyn till flyktingmottagandet.

Foto:

Helt oacceptabelt, anser Liberalernas skolpolitiske talesperson Christer Nylander.

– Det är i grunden viktigt att fler kommuner och fler skolor tar ansvar. Men de här förslagen är en väldigt kraftig inskränkning i det fria skolvalet där man flyttar mycket makt från föräldrar till kommunalpolitiker. Vi kommer att göra vad vi kan för att det här inte ska komma igenom i riksdagen säger Christer Nylander.

Han ser hellre att man förbättrar informationen vid skolvalet och att nya skolor placeras med mottagandet av nyanlända i åtanke.

– Här har man valt den lätta vägen att flytta makt från föräldrar till politiker och det tycker jag är fel. Det här kommer vi att motverka på alla sätt, säger Christer Nylander.

Foto i text: Jonas Ekströmer/TT

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.