Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Utredning om hjälpmedel får kritik

Den hjälpmedelsutredning som på måndagen överlämnades till Berit Andnor, statsråd med ansvar för handikappfrågor, får kritik. Frågan om vem som har rätt till hjälpmedel är fortfarande olöst, menar rörelsehinderförbunden.

DN berättade i går om att Catherine Persson (s), ledamot av riksdagens socialutskott, föreslår att alla egenavgifter på hjälpmedel för funktionshindrade tas bort. Förslaget välkomnas av landets fem rörelsehinderförbunden.

Samtidigt är förbunden kritiska till att utredningen inte tar upp frågan om vilka funktionshindrade som har rätt att få hjälpmedel.

- Vi hade gärna sett ett förslag som kunde garantera rätten till hjälpmedel, och det finns inte med i utredningen. Vi skulle vilja se en rättighetslagstiftning, säger Lena Öhrsvik, förbundsordförande i Reumatikerförbundet.

Många funktionshindrade får i dag inte några hjälpmedel eftersom landsting och kommuner inte definierar dem som hjälpbehövande. Lena Öhrsvik efterlyser en tydlig lagstiftning som definierar vad som räknas som ett hjälpmedel och vem som har rätt till det.

Det förslag som Catherine Persson har lagt fram är en förstärkning av hälso- och sjukvårdslagen, hävdar hon.

- Landstingen är skyldiga att göra en individuell bedömning av varje individs hjälpmedelsbehov. Men det innebär inte att alla har rätt att få ett hjälpmedel, säger hon.

I det rådande systemet har kommuner och landsting kunnat välja bort hela grupper funktionshindrades behov av hjälpmedel när det inte funnits ekonomiska resurser. Det nya förslaget innebär att alla, oavsett medicinsk diagnos och funktionshinder, ska ha rätt att bli prövade för att få hjälpmedel och resurserna inte ska avgöra.

- Det här handlar om att bedöma ett hjälpmedelsbehov, precis som läkare bedömer ett sjukvårdsbehov, säger Persson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.