Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Utredning om Kalamarksmordet öppnas upp

Den uppmärksammade utredningen efter mordet i Kalamark, som Kaj Linna dömdes för, öppnas nu upp igen. Åklagaren är förtegen om bakgrunden till beslutet.

I väntan på att åklagaren kompletterar utredningen sitter Kaj Linna kvar på Norrtäljeanstalten. Han tycker det är bra att utredningen öppnas.
– Jag hoppas att de gör det vi vill, inte bara vad de själva vill. Uppriktigt sagt tror jag att de kommer att göra allt de kan denna gång. Det blir nog inga fula trix, som förra gången, säger Kaj Linna.

Den 29 december förra året beviljades Kaj Linna resning av Högsta domstolen efter att ha suttit fängslad i mer än tolv år för mordet i Kalamark 2004. Han har hela tiden hävdat sin oskuld till rånmordet, och resningen innebär troligen att han kommer att frikännas.

På fredagen meddelade åklagaren via ett pressmeddelande att polisutredningen kommer att öppnas upp igen.

Läs mer: ”Goda chanser att lösa mordet i Kalamark”

– För att åklagaren ska kunna vidta någon typ av utredningsåtgärd, måste det finnas en öppen förundersökning. I det här fallet bedömer alltså åklagaren att det finns skäl att vidta ytterligare utredningsåtgärder, säger Annika Collin på Åklagarmyndighetens presstjänst.

Vad kan det vara för åtgärder?

– Det kan handla om vad som helst som man kan göra i en vanlig utredning, till exempel hålla förhör eller titta på olika saker. Vad det handlar om i det här fallet vet jag inte. När åklagaren har något att kommunicera kommer vi att skicka ut det i ett pressmeddelande.

Kaj Linnas advokat Thomas Magnusson har svårt att se vad beskedet egentligen betyder. När DN når honom har han ännu inte hunnit prata med Kaj Linna.

– Det här är ett mer formellt besked från åklagarens sida. Vad det innebär är ju oerhört svårt att svara på.

Är det här positivt eller negativt för Kaj Linna?

– Det är åtminstone inte negativt. När åklagaren fick anstånd med att lämna in uppgifter begärde jag själv att de skulle öppna upp förundersökningen och vidta vissa utredningsåtgärder. Jag hoppas att det här innebär att man kommer att reda ut de saker vi har tryckt på, bland annat genom att hålla ytterligare förhör.

Vad tror du händer nu?

– Åklagaren har till den 20 februari på sig att lämna uppgifter till hovrätten. Jag utgår ifrån att anståndstiden räcker för åklagaren för att presentera det vi har begärt och att själv ta ställning.

DN har granskat fallet i flera artiklar.

Läs mer: Åklagaren vill ha längre tid i Kalamarksmordet

Utredarna Jan Olsson och Peter Karlsson, som anlitats av Kaj Linnas advokat, sade nyligen i en intervju att de tror att det finns stora möjligheter att lösa mordet.

DN:s reporter Stefan Lisinski har med hjälp av expertis, som aldrig togs till vara i utredningen, kunnat visa på flera brister. Det handlar bland annat om avstånd, tidpunkter, mobilmaster, snötäcke och väglag, som talar för att Linna är oskyldig och att den verkliga mördaren är på fri fot.

Kaj Linna dömdes i december 2004 till livstids fängelse för mordet, som inträffade i april samma år. Då angreps två bröder på sin gård i Kalamark, vilket slutade med den ene broderns död, och att den andre skadades.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.