Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Utredning om sexuellt ofredande på nyår i Kalmar läggs ner

På nyårsnatten har minst 32 personer utsatts för sexuella övergrepp i Kalmar. Nu lägger Kalmarpolisen ner utredningen. Trots många vittnesuppgifter har man inte lyckats peka ut någon gärningsman.

Hittills har 32 personer anmält att de blivit sexuellt ofredade i sammanlagt 21 fall, enligt polisen. Trots att polisen har fått in en del bevismaterial i form av bland annat filmer har de inte kunnat identifiera några misstänkta gärningsmän och nu läggs utredningen ner, vilket P4 Kalmar var först med att rapportera.

– Det har kommit in saker, men ingenting som pekar mot någon gärningsman. Men kommer det in något så öppnar vi upp igen, säger Ulf Karlsson vid Kalmarpolisen till DN.

Att en förundersökning läggs ner i brist på bevis för att sedan återupptas om något förändras, är inte ovanligt.

– Det har ändå gått ett 20-tal dagar och de människor som eventuellt kunde haft något att berätta borde ha hört av sig.

Vad ser man på filmerna ni har fått in?

– Jag har inte sett dem själv, men det är nog mest glada människor som skriker och ropar. Det här sker, som jag fått det beskrivet, genom att man tar handen på olämpliga ställen. Då ska man ha kameran bara någon halvmeter ifrån för att det ska kunna synas.

Ulf Karlsson tycker inte det är så konstigt att det är svårt att identifiera skyldiga.

– Att mitt i natten och i vimlet kunna peka ut någon är svårt. I Köln har de tagit en nu. Jag misstänker att de har lagt ner jättemycket jobb på det med tanke på uppmärksamheten och ändå har de bara tagit en person.

Kommer polisen att vara extra förberedd på att hantera den här typen av brott framöver?

– Ja, jag är ganska övertygad om att både polisen i Kalmar och polisen generellt kommer att vara mer på tårna. Nu har man det här i verktygslådan att det kan förekomma, så jag är övertygad om att man kommer vara mer uppmärksam och försöka mer aktivt gå in i folkmassor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.