Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-17 19:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/utredning-sverige-inte-rustat-for-stora-skogsbrander/

Sverige

Utredning: Sverige inte rustat för stora skogsbränder

Bild 1 av 2 Släckningsarbete med helikopter över branden i Ljusdal, 18 augusti 2018.
Foto: Maja Suslin/TT
Bild 2 av 2
Foto: Naina Helen Jåma/TT

Både beredskapen inför och hanteringen under sommarens skogsbränder brast på flera punkter. 

Det framkommer i Skogsbrandsutredningen som lämnats till regeringen. 

– Som det är i dag är vi inte trygga att klara skogsbränder i hela Sverige, säger utredaren Jan-Åke Björklund. 

Hanna Jakobson
Rätta artikel

På onsdagen överlämnade särskilde utredaren Jan-Åke Björklund, tidigare regiondirektör i Västra Götaland, statsdirektör i Västerås samt förbundsdirektör vid Svenska kommunförbundet, den 300 sidor långa Skogsbrandutredningen till regeringen och inrikesminister Mikael Damberg. 

Utredarna har intervjuat en rad personer i olika samhällsfunktioner och på myndigheter samt även personer från andra länder för att ta reda på vad som gjordes bra och vad som inte fungerade under sommarens stora skogsbränder runtom i landet. 

– Även om det gick bra måste vi göra slutsatsen att Sverige inte är tillräckligt rustat för att vi ska kunna vara trygga för kommande stora skogsbränder. Det måste vi göra något åt, säger Jan-Åke Björklund. 

Utredaren Jan-Åke Björklund. Foto: Naina Helen Jåma/TT

Utredningen pekar på en rad brister på olika nivåer, både avseende beredskapen och hur arbetet fungerade. 

– Här finns många brister. Många var för sena och försiktiga i starten, både räddningstjänster och myndigheter. Det var för dåligt övat och utbildat. Man tillvaratog inte samhällets resurser tillräckligt. Man var för sena att begära helikopterhjälp, säger han och fortsätter: 

– Den viktigaste bristen var de kommuner som inte ingår i ett system.

Han nämner Ljusdal som ett exempel där det som mest brann 9.000 hektar. 

Totalt handlade det om 7.000 olika bränder under sommarens värmebölja. 

Skogsbranden i Kårböle, 22 juni 2018. Foto: Alexander Mahmoud

Utredaren Jan-Åke Björklund lämnade i somras över Räddningstjänstutredningen till justitieminister Morgan Johansson. Han sa till DN under sommarens pågående bränder att förutsättningarna hade varit bättre om de här förslagen från den utredningen redan varit på plats, något han även upprepade under onsdagen. 

Bland annat föreslogs att varje räddningstjänst ska kunna redovisa hur man hantera små och större händelser. Ett annat förslag är att man ska kunna anlita andra, som inte är kommunanställda. Ett tredje förslag rör materialet som ska bli mer lika över landet och till sist skapa tydliga strukturer där alla kommuner ska vara anslutna till ett större system.

Den nya utredningen landar också i 27 punkter med rekommendationer för att öka beredskapen inför kommande bränder, till exempel hur man ska hantera brandriskprognoser och bättre utbildning och övning hos räddningstjänsten.   

Både efter och under bränderna framkom en rad brister. DN granskade under sommaren MSB:s interna rapporter, som visade problem med bemanningen, brist på skogsbrandsexperter och brist på slangar. Dessutom uppstod problem med kommunikationssystemet Rakel, något räddningstjänsten i Älvdalen bedömde som en säkerhetsrisk.

Utredningen ska skickas på remiss nästa vecka, enligt inrikesminister Mikael Damberg.