Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Utredning vill fördubbla antalet vargar

Foto: Hasse Holmberg / Scanpix
Rovdjursutredningen föreslår en fördubbling av vargstammen i Sverige. Utredaren Lars-Erik Liljelund vill att det ska finnas 450 vargar i landet, mot drygt 200 i dag.

Regeringen gav förra sommaren Lars-Erik Liljelund i uppdrag att leda en rovdjurstutredning, som bland annat skulle komma fram till hur stor en livskrfatig vargstam i Sverige bör vara.

På måndagseftermiddagen presenterade Liljelund sina slutsatser under en konferens i Vålådalen. En av dessa är att antalet vargar i Sverige i dag är för litet för att beståndet ska kunna öka livskraftigt. Liljelund menar att den svenska delen av den skandinaviska vargstammen bör bestå av 450 djur. I dag finns drygt 200 i landet.

Innan man ökar antalet vargar måste man minska inaveln i vargstammen, menar Liljelund. Det sker ett alldeles för litet utbyte mellan den svensk-norska stammen och den betydligt större stam som finns i Finland och Ryssland. Den genetiska förbättringen ska åstadkommas med hjälp av invandring och utplantering.

Till underlag för sina slutsatser om vargen har Liljelund bland annat inhämtat bedömningar från danska, finländska och amerikanska forskare.

– Den här bedömningen är baserad enbart på biologi och ekologi och vad som krävs för att vargen ska uppnå gynnsam bevarandestatus. Den tar inte hänsyn till socioekonomiska faktorer, sade Liljelund på konferensen, enligt TT.

Enligt utredningen ligger vargen sämst till bland de svenska rovdjuren när det gäller möjligheterna att bevara stammen. Även järvarna är för få för att populationen ska vara livskraftig på lång sikt – antalet ligger under målet på 850 djur. Lars-Erik Liljelund tror dock att det finns rätt goda chanser att antalet kan öka inom en snar framtid.

Däremot får björn- och lodjursstammarna tummen upp av utredaren. I dag finns det över 3.000 björnar och mer än 1.200 lodjur i landet, vilket ligger en bit över regeringens så kallade referensvärde – det lägsta antal individer som krävs för att en art ska klara sig.

Utredningen ska överlämnas till regeringen som ett delbetänkande den 20 april, och därefter ska den skickas vidare ut på remiss. Slutbetänkandet ska vara klart senast den 1 juli 2012.

Utredningen blir tillsammans med remissvaren underlag för den svenska regeringens nästa rapport till EU-kommissionen 2013 om läget för rovdjuren.

Regeringen och EU-kommissionen tvistar om den svenska vargpolitiken. EU:s miljökommissionär Janez Potocnik har ifrågasatt framför allt licensjakten, eftersom den förefaller bryta mot unionens regler om bevarande av arters miljöer.

Sverige riskerar att hamna i EU:s domstol om inte kommissionen blir nöjd med regeringens förklaringar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.