Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Utredning vill tillåta spritbutiker

Foto: Magnus Hallgren
Gårdsbutiker ska inte bara tillåtas sälja egenproducerad alkohol. De ska också få sälja sprit, vin eller öl av andra tillverkare. Det är, erfar DN, slutsatsen i den utredning om gårdsförsäljning som snart läggs fram. Kritiker inom Folkpartiet och Kristdemokraterna anser att Systembolagets monopol hotas och säger nej till förslaget.

Tidigare har det blivit känt att utredningen ställer sig positiv till gårdsförsäljning, men DN har nu tagit del av detaljerna. Utredningen vill vidga de privata tillstånden för alkoholförsäljning så att svenska whiskytillverkare också tillåts sälja annan whisky, vingårdar får sälja utländska viner och öltillverkare ska få sälja utländska ölsorter.

– Förslaget här öppnar för en omfattande privat försäljning av alkoholdrycker. Det skulle innebära att starka ekonomiska krafter kommer i gång, säger Folkpartiets ekonomisk-politiske talesman Carl B Hamilton som sitter i partistyrelsen.

Han varnar för att EU – om gårdsförsäljning blir verklighet – kan ifrågasätta det undantag från EU:s konkurrensregler som Sverige fick för Systembolaget vid EU-inträdet 1995.

– Det är en uppenbar risk att vi kan hamna i tvist med EU-kommissionen om detta. För den som vill ha kvar en restriktiv alkoholpolitik finns det stora risker med förslaget.

Kritiken finns också inom Kristdemokraterna, visar en rundringning som DN gjort. Det är också till Maria Larsson på det KD-styrda Socialdepartementet som utredningen skickas när den är klar.

– Det här skulle kunna luckra upp Systembolagets monopol. Det är ett förslag som jag inte kan acceptera, säger Anders Sällström, ekonomisk-politisk talesman och en av KD:s ledande personer i riksdagen.

I Finland finns redan gårdsförsäljning vid sidan om det statliga alkoholmonopolet. Det är möjligt tack vare en särskild undantagsregel som gör det möjligt för tillverkare av bärviner att sälja en flaska till besökare på tillverkningsstället.

Men i Sverige är detta förbjudet. I stället hänvisas besökare på bryggerier, vingårdar och sprittillverkare till Systembolaget.

Detta vill nu utredningen om gårdsförsäljning ändra på. Utredningen ska vara klar före årsskiftet, men DN har läst kapitlet där utredningen beskriver en svensk modell av gårdsförsäljning.

Utredningen definierar den som ”detaljhandel i samband med ett studiebesök eller liknande arrangemang” som erbjuds mot betalning.

Den finska modellen av gårdsförsäljning har fått kritik från EU för att gynna inhemska produkter. Därför föreslår EU-rättsexperten Lotty Nordling, som leder utredningen, att tillverkare av sprit, vin och öl i Sverige också ska tillåtas att sälja alkohol av samma sort som den tillverkar.

Moderaterna och Centern i regeringen är positiva till förslaget. Jordbruksminister Eskil Erlandsson ser gårdsförsäljningen som en viktig beståndsdel i visionen ”Matlandet Sverige”.

Men frågan är om de får med sig Folkpartiet och Kristdemokraterna, där meningarna är delade. Utredningen ska ut på remiss i vår och frågan om gårdsförsäljningen avgörs troligen någon gång under 2011.

Fakta: Utredning öppnar för privat försäljning

För att undvika kritik från EU om diskriminering måste privat gårdsförsäljning av alkohol omfatta också produkter inom samma område från andra länder. Det är slutsatsen i den utredning som ska vara klar före årsskiftet.

Det skulle innebära att alkoholproducenter också skulle få tillstånd att sälja sprit, vin och öl av samma sort från andra länder vid ”studiebesök eller liknande arrangemang”.

DN har läst kapitlet som beskriver vilka regler som utredningen anser att försäljningen ska följa:

Alkoholdryckerna får inte ingå i Systembolagets ordinarie sortiment.

Försäljningen till varje person vid varje tillfälle får högst vara en liter sprit, tre liter vin eller fem liter starköl.

Den sammanlagda gårdsförsäljningen per år för inte överstiga 10 000 liter tappade alkoholdrycker.

Svenska folkets stöd för Systembolagets monopol har för första gången minskat i år. Men enligt den senaste Sifomätningen vill fortfarande 66 procent av svenskarna behålla monopolet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.