Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Utredningen mot Julian Assange läggs ned

01:50. ”Sju år utan åtal medan mina barn växte upp utan mig. Det är något jag inte kan förlåta”, sa Julian Assange när han klev ut på balkongen på Ecuadors ambassad. På fredagen kom beskedet att våldtäktsutredningen läggs ner, men om han lämnar ambassaden i London riskerar han att gripas av brittisk polis för andra brott.

Sex månader efter förhören med våldtäktsmisstänkte Julian Assange lägger åklagaren nu ned utredningen mot Assange. 

– Jag förlåter inte och jag glömmer inte, sa Julian Assange när han framträdde timmar efter beslutet.

Julian Assange framträdde på fredagen på Ecuadors ambassads balkong, timmarna efter det att det stod klart att han inte längre riskerar att dömas för den misstänkta våldtäkten i Sverige.

– Sju år i förvar utan anklagelse, fängslad i husarrest och nästan fem år på den här ambasaden utan solljus. Sju år utan anklagelse medan mina barn växte upp utan mig.

– Det som har hänt är inget jag kan förlåta eller glömma, sa Assange.

Foto: Mark Earthy
Julian Assange på balkongen. Foto: Mark Eartyh

Assange fördömde det sätt som Sverige har agerat mot honom och kallade det för en ”fruktansvärd orättvisa”. Han sa också att Sverige agerat på ett sätt som man inte kan förvänta sig av ett land som Sverige.

– Så beter sig inte civiliserade länder.

– Det som har hänt i dag är viktigt. Det riktiga kriget fortsätter. Storbritannien har sagt att man kommer att gripa mig oavsett dagens beslut. CIA-chefen och USA:s jutstitieminister har sagt att vi inte har några rättigheter och att gripandet av oss på Wikileaks är högsta prioritet.

Efter det korta talet gick Julian Assange tillbaka in på ambassaden utan att svara på några frågor från den församlade pressen. Enligt Assanges advokat Juan Branco, som talat med The Telegraph, har Assange planer på att söka politisk asyl i Framkrike.

Enligt Julian Assange har hans advokater varit i kontakt med de britiska myndigheterna i ett försök att hitta en lösning på det låsta läget.

Det var i november 2016 Assange hördes på Ecuadors ambassad i London.

Efter förhören ansåg hans svenske advokat Per E Samuelson att åklagarnas bevisning hade försvagats och att häktningen därför bör hävas.

På fredagsförmiddagen uppgav överåklagaren Marianne Ny att utredningen mot Julian Assange läggs ned. Huvudanledningen är att alla möjigheter att driva utredningen framåt är slut – något Marianne Ny sa på fredagens pressträff. 

– Jag har i dag beslutat att häva Stockholms tingsrätts beslut den18 november 2010 om häktning av Julian Assange i hans frånvaro och att återkalla den europeiska arresteringsordern, säger Marianne Ny. 

Överåklagaren förklarar att hon och hennes kolleger gjort vad de kunnat.

– Vi har naturligtvis stått inför många vägval under den här långa tiden och det har gjorts många överväganden. Jag kan inte sumera resultatet av våra ansträngningar på annat sätt än att vi gjort vad vi kunnat.

Dock kan förundersökningen återupptas om Julian Assange skulle åka till Sverige innan 2020, då våldtäktsfallet preskriberas.

– Om han vid en senare tidpunkt skulle göra sig tillgänglig kan jag besluta att omedelbart återuppta förundersökningen. Mitt beslut innebär att det för tillfället inte är meningsfullt att driva utredningen vidare, säger Marianne Ny.

Brittiska journalister frågade även om kostnaden för svenska och brittiska myndigheter under den långa utredningen.

– Kostnaden var inte en omständighet som påverkade beslutet att lägga ned förundersökningen, säger Marianne Ny.

Under utredningen har det även spekulerats att åklagaren har utsatts för påtryckningar från amerikanska myndigheter, vilket Marianne Ny slår bort. 

– Beslutet i dag har inget med amerikanska myndigheter, säger hon.  

Huvudanledningen till att förundersökningen nu läggs ned är att Julian Assange har hållit sig borta.

– Beslutet att lägga ned förundersökningen beror inte på att vi kunde göra en värdering – utan för att det inte är möjligt att gå vidare, säger Marianne Ny. 

På eftermiddagen twittrade Julian Assange att han varit ”fängslad” i sju år utan åtal medan hans namn har dragits i smutsen. Han skriver också att han ”inte glömmer och inte förlåter”. Något han sedan återupprepade i sitt tal.

Nu när utredningen har lagts ned mot Assange är det inte givet att han försöker att ta första bästa plan till Ecuador.

– Det första man behöver göra är förmodligen att söka garantier från brittiska myndigheter om att han inte grips av något annat skäl, säger en av Wikileaksgrundarens advokater, Melinda Taylor, till TT.

Den brittisk polisen publicerade på fredagen en presskommuniké där man slog fast att Julian Assange fortfarande söks av polsien i London och att han kommer att gripas om han försöker lämna ambassaden.

Både brittiska och amerikanska myndigheter har ”konsekvent vägrat bekräfta eller dementera” om det finns en begäran om utlämning till USA, säger Taylor. Hon påpekar också att Assange beskylls för brott mot villkoren för sin borgen när han gick till Ecuadors ambassad.

Våldtäkten som Assange misstänks för skedde i augusti 2010. Från Sverige åkte Assange till Storbritannien där han efter diverse rättsliga turer tog sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London 2012 och beviljades asyl.

Assange har inte velat återvända till Sverige för att höras då han hävdat att det funnits risk för att Sverige då skulle utlämna honom till USA. Där är han brottsmisstänkt på grund av Wikileaks publiceringar av tusentals militära och diplomatiska dokument.

De svenska brottsmisstankarna

Vid ett Sverigebesök i augusti 2010 blev Julian Assange misstänkt för sexualbrott mot två kvinnor. Han häktades i november 2010 i sin frånvaro.

Efter diverse rättsliga turer tog Assange sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London 2012 och beviljades asyl.

Svenska åklagare hade i flera år ambitionen att Assange skulle höras i Sverige.

I mars 2015 meddelade överåklagare Marianne Ny att hon ville förhöra honom i London. Detta sedan hon kritiserats av Svea hovrätt hösten 2014 för att inte leva upp till skyldigheten att driva förundersökningen framåt.

Först i november 2016 kom förhören till stånd, ledda av ecuadorianska åklagare.

De misstänkta brotten mot en av kvinnorna – olaga tvång och två fall av sexuellt ofredande – preskriberades i augusti 2015.

Den fjärde brottsrubriceringen – misstänkt våldtäkt – preskriberas i augusti 2020.

TT

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.