Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-02 22:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/utrikesminister-ann-linde-far-kritik-efter-tysk-intervju/

Sverige

Utrikesminister Ann Linde får kritik efter tysk intervju

Utrikesminister Ann Lindes (S).
Utrikesminister Ann Lindes (S). Foto: Pontus Lundahl/TT

Utrikesminister Ann Lindes (S) intervju om den svenska coronastrategin med tyska kanalen Deutsche Welle har fått frän kritik från flera håll. M-ledaren Ulf Kristersson skriver på Facebook att Linde ”äventyrar Sveriges anseende” och kommer att ta upp frågan med statsministern på deras möte i veckan.

Det var i torsdags som intervjun med Ann Linde sändes i Deutsche Welles program ”Conflict Zone”. Under den nästan halvtimmeslånga intervjun pressades Linde på svar om Sveriges höga dödstal i covid-19 och om regeringen hade missbedömt coronastrategin. 

Intervjun väckte omedelbart kritik från framför allt moderata politiker, men även andra som Sverigedemokraterna och politiska debattörer har ifrågasatt Ann Lindes insats. Under helgen har kritiken växt, på Twitter hade på söndagen över 5.000 kommenterat intervjun. 

Många anser att Ann Linde framstod som arrogant och okunnig, när hon skulle svara på om den svenska regeringen hade missbedömt sin strategi.

– Faktum är att vi har lyckats platta ut kurvan, säger Linde till Deutsche Welle, trots att European Center for Disease Control, EDCE, i sin senaste rapport skriver att toppen för pandemin i de skandinaviska länderna inte har nåtts.

Hittills har över 5.000 personer dött i covid-19 i Sverige, vilket är avsevärt fler än i våra fem nordiska grannländer där det totalt handlar om runt 1.000 personer. Ann Linde kommenterade siffrorna med att säga att jämförelser med andra länder inte ska göras.

– Det är inget slags VM i vem som får sjukdomen eller inte, säger hon till Deutsche Welle. 

De höga dödstalen skulle heller inte skyllas på Sveriges kontroversiella ”tillitsbaserade” strategi eller att inte stänga ner landet lika strikt som övriga europeiska länder, menade hon. Ann Linde tillstod dock att regeringen har misslyckats med smittspridningen inom äldreomsorgen, det var ”olyckligt”, sade hon. Samtidigt hävdade utrikesministern att problemen främst fanns inom privata äldreboenden och att de anställda hade gått till jobbet med sjukdomssymtom.

Ann Linde upplyste dock programledaren om att situationen för de äldre har förbättrats avsevärt och att dödstalen i covid-19 är på väg ner. 

Moderatledaren Ulf Kristersson gick till skarpt angrepp på Facebook efter intervjun och menar att utrikesministern äventyrar Sveriges anseende.

”Det var en krävande intervju, men utrikesministerns insats var inte bra för Sverige: Arroganta och självtillräckliga svar på omvärldens rimliga frågor om de höga svenska dödstalen. Illa underbyggda påståenden om vad som orsakat smittspridning och dödsfall på landets äldreboenden.”, skriver han, och fortsätter:

”Vilka budskap använder regeringen i kontakt med omvärlden? Tror regeringen verkligen att vi kan återbygga förtroende genom att mästra andra?” 

Förra EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (M) kallade intervjun för ett ”bottenmärke” och ”förödande och skamligt” att skylla på anställda inom äldrevården.

https://twitter.com/ghokmark/status/1274232652544069632?s=20

M-ledaren meddelade på Facebook att han kommer att ta upp Ann Lindes intervju på nästa veckas möte med statsminister Stefan Löfven och övriga partiledare.

Men vissa kom till utrikesministerns försvar och ansåg att hon hade svarat rakt på insinuanta och arroganta frågor av Conflict Zones programledare. 

Utrikesminister Ann Linde ville inte bemöta kritiken om hennes insats i programmet på söndagen.

– Vi har inga kommentarer att ge, vi avböjer att kommentera, säger Ann Lindes pressekretare Klara Linder.

Ämnen i artikeln

Ann Linde
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt