Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Utsättning av vargvalpar döms ut

Landets djurparker dömer ut regeringens beslut att redan i vår sätta ut vargvalpar födda i fångenskap i det vilda. Samtidigt startar EU-kommissionen en rättsprocess mot Sverige för vargjakten.

– Redan före jul gjorde vi klart för miljöministern att vi har invändningar. Jag blir riktigt bekymrad över att Carlgren inte tagit något intryck av det, säger Mats Höggren, ordförande för Svenska djurparksföreningen och zoologchef på Kolmården.

Djurparksvargar föder ofta sina valpar senare på våren än de vilda. Därför kommer valparna att vara mindre än syskonen i den kull där de sätts ut. Det ger dem sämre förutsättningar att hävda sig i konkurrensen. Djurparkerna oroar sig också för vad som händer under jakt.

– Om våra valpar blir skjutna, då kan ju vi uppfattas som ett lydigt redskap i en jaktpolitik de flesta inte gillar, säger Mats Höggren.

EU-kommissionen inleder nu den formella processen för att dra Sverige inför EU-domstolen för brott mot EU:s miljölagstiftning. Regeringens försök att få i gång de utlovade utplanteringarna kan ses som ett försök att hamna i ett bättre läge. EU:s miljökommissionär Janez Potocnik har uttryckt sig mycket kritiskt till att Sverige valt att genomföra årets jakt på ett utrotningshotat djur, trots kommissionens invändningar.

– Det är väldigt ovanligt att ett land bara ignorerar den oro och de tveksamheter kommissionen har pekat på. Det är medlemsstaternas plikt att respektera gemensamma regler, säger Eric Degerbeck på EU-kommissionen i Sverige.

Men den svenska regeringen vill inte ha någon inblandning från Bryssel.

– Rovdjurspolitiken ska formas nära de människor som berörs, inte i Bryssel, säger miljöminister Andreas Carlgren (C).

Enligt Naturskyddsföreningen, som tillsammans med flera andra miljöorganisationer i landet överklagat vargjakten till EU-kommissionen, strider det mot själva grunden i svensk miljöpolitik. Sverige har varit en förkämpe för att få till stånd internationella avtal som ska skydda utrotningshotade djur, som elefanter i Afrika och valar i världshaven.

– Det är oerhört viktigt att kommissionen markerar. Annars är risken stor att jägare i en rad andra länder använder Sverige som exempel för att kräva jakt på sina utrotningshotade djur, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.