Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Utskrivningen av Tamiflu tiofaldigad

Svenska läkare har skrivit ut Tamiflu för över 1,5 miljoner kronor under de sex första månaderna i år. Det är mer än tio gånger så mycket som under samma tid 2008, visar siffror från Apoteket AB.

Den ökade förskrivningen tog fart i april i samband med de första rapporterna om utbrott av den nya influensan i Mexiko och nådde sin topp under maj månad.

– Om Tamiflu används för mycket och i onödan riskerar man att få en resistensutveckling, och då har man ställt till det för väldigt många, säger Martin Holmberg, läkare på Socialstyrelsens smittskyddsenhet.

Normalt är användningen av Tamiflu mycket låg under vår- och sommarmånaderna eftersom det knappast förkommer någon influensa då. Skillnaden i år är fall av den nya influensan. Hittills har drygt 300 fall konstaterats i Sverige och behandlingen av dem kan inte förklara den kraftiga ökningen.

– En gissning är att det är en del som har hamstrat. Jag tror också att en del större företag kan ha köpt in egna förråd, säger Martin Holmberg.

Han avråder både enskilda och företag från att hamstra Tamiflu.

– Det finns ingen anledning eftersom det finns ett beredskapslager som omsätts rullande, säger han.

Den ökade försäljningen har ännu inte resulterat i någon brist.

– Vi har inga problem med tillgången i dagsläget och vi arbetar med att öka tillverkningskapaciteten, säger Jonas Johansson, produktchef för Tamiflu på läkemedelsföretaget Roche, som tillverkar läkemedlet.

På Sveriges Kommuner och landsting, SKL, som får stå för en hel del av kostnaden, lägger man ännu ingen ekonomisk synpunkt på den ökade utskrivningen. Försäljningen minskade i juni när rapporteringen om pandemin avtog och semestrarna började. Men det finns en risk att den åter ökar med den senaste tidens utveckling.

– Då finns det all anledning att titta närmare på detta, säger Göran Stiernstedt, chef för avdelningen för vård och omsorg på SKL.
 

Ger inget bestående skydd

Tamiflu (oseltamivir) är ett antiviralt läkemedel som försvårar för influensaviruset att sprida sig i kroppen.

Läkemedlet ska tas inom två dagar efter influensasymtom, men kan också användas förebyggande efter exponering av smitta eller vid en epidemi/pandemi.

I motsats till ett vaccin ger Tamiflu inget bestående skydd, utan effekten försvinner så snart behandlingen upphör.
 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.