Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-31 13:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/utslapp-av-avloppsvatten-skjuts-upp/

Sverige

Utsläpp av avloppsvatten i Öresund skjuts upp till i höst

Öresundsbron mellan Sverige och Danmark.
Öresundsbron mellan Sverige och Danmark. Foto: Anders Hansson

Planerna på att släppa ut stora mängder orenat avloppsvatten från Danmark i Öresund under fem dagar läggs på is till i höst.

I sista stund har Köpenhamns kommun beslutat att senarelägga utsläppet, skriver den danska nyhetsbyrån Ritzau.

TT Text

Avloppsföretaget Hofor har tidigare meddelat kommunen att det är möjligt att skjuta upp planerna, om kommunen begär det. Vilket kommunen nu kommer att göra, uppger teknik- och miljöborgmästaren Ninna Hedeager Olsen (EL) i ett pressmeddelande.

Beslutet att släppa ut 290.000 kubikmeter avloppsvatten under fem dagar med start på söndagen fattades av kommunens tjänstemän. Politiker har inte haft något att göra med beslutet.

Under söndagen kallade företrädare för Radikale Venstre, Venstre och Dansk Folkeparti till sig miljöminister Lea Wermelin (S) för ett möte om avloppsvattnet, skriver Ritzau. Partierna vill bland annat ha svar på varför det inte finns andra alternativ att leda bort avloppsvattnet än att dumpa det i Öresund.

Både Köpenhamns kommun och Gentofte kommun har gett de två avloppsföretagen tillstånd att släppa ut kloakvattnet.

Utsläppet omfattar 290.000 kubikmeter orenat avloppsvatten från bland annat Köpenhamn och ska ske fyra kilometer från kustlinjen vid Skovshoved, nära nöjesparken Bakken, på den danska sidan. Orsaken är ett förarbete till en utbyggnad av bostäder i Nordhavn i Köpenhamn, som gör det ordinarie avfallsröret otillgängligt under en begränsad tid.

Utsläppsplanerna har kritiserats av flera experter och organisationer, bland annat Danmarks naturskyddsförening, som varnat för ökad algblomning. Även kommunpolitiker och länsstyrelsen i Skåne har reagerat kraftigt.

Miljö- och klimatminister Isabella Lövins stab har sedan tidigare meddelat att varken svenska regeringen eller myndigheter informerats om utsläppet. På söndagen, innan beskedet kom om att utsläppet skjuts upp, sa Lövin i ett uttalande till DN:

– Det hela är anmärkningsvärt och jag förstår att människor reagerar och blir oroliga både för miljön, sin hälsa och sina sommarbad. Jag kommer att följa upp detta via ansvarig myndighet och i samtal med min danska kollega, säger Isabella Lövin. 

Naturvårdsverket har heller inte blivit underrättat av danska myndigheter om det planerade utsläppet. Det betyder, enligt Lövins statssekreterare att Danmark måste ha gjort bedömningen att utsläppet inte omfattas av kraven i den så kallade Esbokonventionen.

Esbokonventionen går ut på att man måste ta hänsyn och informera andra länder som påverkas av utsläpp som görs.

Egon Enocksson, handläggare och kontaktperson för Esbokonventionen vid Naturvårdsverket, sa till DN tidigare på söndagen att man under helgen inte haft kontakt med de danska myndigheterna.

– Vi har inte gjort något aktivt försök under helgen, men vi kommer på måndagen att kontakta de ansvariga för gränsöverskridande miljökonsekvenser på den danska Miljöstyrelsen, säger Egon Enocksson.