Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 17:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/utvisning-av-femte-imamen-blir-fraga-for-regeringen/

Sverige

Utvisning av imam har hamnat hos regeringen

Migrationsöverdomstolen har kommit med ännu ett yttrande gällande utvisning av en av de sex salafister som frihetsberövats av Säpo. Domstolen har bedömt att utvisningen inte går att genomföra på grund av hotbild i hemlandet. 

Fallet gäller den 52-åriga imamen i Västerås. Han greps i våras tillsammans med de övriga fem män som anklagas för att vara verksamma i islamistiska extremistiska miljöer och utgöra ett säkerhetshot. De greps med stöd av en speciallagstiftning, Lagen om särskild utlänningskontroll, LSU. 

Samtliga män har överklagat Migrationsverkets beslut om utvisning till Migrationsöverdomstolen och bestrider Säpos anklagelser om att de skulle vara delaktiga i verksamhet som utgör ett hot mot rikets säkerhet.  

Hittills har fyra ärenden prövats och i samtliga fall gjorde domstolen samma bedömning som Migrationsverket - att utvisningsbesluten inte gick att genomföra eftersom det kan finnas ett hot mot männen i deras hemländer och att de har flyktingstatus.

Frågan om utvisningarna har nu hamnat på regeringens bord och det gäller även fallet med 52-åringen. Regeringen kan dock inte avvika från Migrationsöverdomstolens bedömning eftersom det finns verkställighetshinder. Enligt LSU kan regeringen bara fatta ett annat beslut än domstolen om en person inte har en hotbild mot sig i hemlandet; till exempel ge en person utan asylskäl uppehållstillstånd av humanitära skäl.

Enligt domstolen ska 52-åringen vara kvar i förvaret till den 19 september då beslutet ska omprövas. 

Nyligen släpptes en av imamerna, Abdel-Nasser El Nadi, som varit vd för den muslimska friskolan Vetenskapsskolan i Göteborg. Han är dock fortsatt misstänkt och har anmälningsplikt. De andra som väntar på regeringens besked är den kontroversielle Gävle-imamen Abo Raad och hans 34-årige son samt en imam från Umeå.

Läs mer: Imamer som tagits i förvar av Säpo utvisas

Läs mer: De sex salafisterna i förvaret