Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Utvisning av frilansjournalist stoppad igen

Göteborg. För andra gången på kort tid har utvisningen av Wares Khan stoppats i sista stund, men den 30-årige frilansjournalisten fruktar ändå att han snart kommer att tvingas tillbaka till Afghanistan.

– Då är jag en död man, säger han.

Wares Khan var en av de 14 afghaner som i tisdags kväll skulle utvisas ur landet via Landvetters flygplats. Fem av dem blev kvar på förvaret på flyktinganläggningen i Kållered söder om Göteborg. Precis som strax före jul fick Wares Khan i sista stund besked om att han inte skulle åka.

– Det var 30 minuter till bussen skulle gå. Polisen sade att du kan inte åka för du har inga resehandlingar. Men jag fortfarande väldigt rädd orolig för vad som ska hända. Det kommer att gå fler bussar..., säger Khan när DN talar med honom på telefon från förvaret.

Att han liksom i december inte fått de resehandlingar som afghanska myndigheter ska förse honom med för resan tror han kan bero på att han kommer från ett talibankontrollerat område i Afghanistan, där administrationen fungerar dåligt.

Wares Khan kom från Afghanistan till Sverige 2006. Han har tillbringat den största delen av de senaste elva åren i Rosengård i Malmö. När han i fjol återvände till Sverige efter en sex månader lång resa till Afghanistan fick han beslut om utvisning och blev satt i förvar.

Under senare tid har han producerat en lång rad filmer om IS och talibanerna och han ser sig som journalist. Filmerna har inte fallit i god jord i vissa muslimska kretsar och Wares beskriver hur han fått ta emot otaliga hot på nätet. Det här är en anledning till att han fruktar för sitt liv. Ledande talibaner har i brev sagt att Khan sympatiserar med otrogna och hotat honom.

– Jag är en död man om jag återvänder, säger Khan.

I Migrationsverkets beslut om att han ska utvisas avfärdas denna hotbild. Myndigheten menar att det inte fanns anledning att tro att han löper sådana risker som han själv hävdar.

– De ifrågasätter också att jag är journalist. De säger att jag inte har någon utbildning och det har jag inte, men jag har gjort intervjuer med politiker och mina filmer på nätet har setts av många tusen människor, säger Khan, som har försett Migrationsverket med de hot han fått från talibanerna.

Nu har han via sin advokat skrivit till FN för att få hjälp, men hans hopp om att utvisningsbeslutet ska upphävas är inte stort. I stället fruktar han att deportationen ska verkställas de närmaste veckorna eftersom han suttit elva månader i förvar och närmar sig ettårsgränsen då han enligt reglerna måste släppas ut.

Hans landsman och kamrat på förvaret i Kållered, Rohulla Alawi, hade bara sju dagar kvar till ettårsdagen när han utvisades i tisdags. Enligt Khan fanns också en mycket svårt sjuk ung pojke bland de utvisade.

Wares Khan säger att han alltid försöker se positivt på alla situationer och han hoppas att det ska lösa sig. Han längtar efter sin familj, sin fru och de tre barnen som är kvar i Afghanistan och som han inte sett sedan han besökte landet 2015. Då kände han sig inte hotad. Det gör han nu.

Eva-Märta Granqvist, som representerar ett nätverk som tagit sig an de utvisningshotade afghanernas situation och som organiserade en demonstration mot utvisningarna vid flyktingmottagningen i Kållered i tisdags, beklagar att många av de unga männen tvingades lämna Sverige för en minst sagt oviss framtid.

– Vi kommer att fortsätta arbete för dem, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.