Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 02:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/utvisning-av-qasim-amini-stoppas-tillfalligt/

SVERIGE

Utvisning av Qasim Amini stoppas tillfälligt

Qasim Amini och vännen Basir Yousefi.
Foto: Jonas Lindkvist

Tvångsutvisningen av 19-åriga Qasim Amini stoppas tillfälligt.

Det meddelar Migrationsverket.

– Jag är glad nu, men jag vet inte hur det kommer bli. Jag ska kämpa, jag och mina kompisar ska kämpa, säger Qasim Amini över telefon till DN.

DN har under tisdagen berättat om 19-åriga Qasim Amini, som skulle blivit tvångsutvisad till Afghanistan senare i dag, tisdag. Han säger att han inte varit i Afghanistan sedan han var tre år. Nu stoppas alltså utvisningen tillfälligt.

Qasim Amini och hans ombud har fått beskedet att tvångsutvisningen stoppades eftersom det kommit in en ansökan om uppehållstillstånd på grund av gymnasiestudier. Medan detta utreds stoppas alltså utvisningen, men Qasim Amini kommer att vara kvar på förvaret tills vidare.

— Jag är glad nu, men jag vet inte hur det kommer bli. Jag ska kämpa, jag och mina kompisar ska kämpa, säger Qasim Amini över telefon till DN.

Vad som gäller för tillfälliga uppehållstillstånd på grund av just gymnasiestudier är fortfarande oklart. Migrationsverket har själva sagt att det är otydligt hur den nya lagen ska tillämpas.

I Märsta protesteras det mot utvisningen av Qasim Amini. Foto: Alexander Mahmoud

– Det blir ingen utvisning i dag, men sen vet vi ingenting. De tog honom och hans packning, men nu har han fått komma tillbaka till sitt rum. Det var verkligen på sekunden, de var på väg att köra ut när jag ringde förvaltningsdomstolen och fick höra att det stoppats, sade Qasim Aminis ombud Rebecca Hermansson tidigare till DN.

– Jag är överlycklig, jag trodde aldrig att det skulle kunna stoppas.

Hon berättar också att Qasim Amini inte kommer att släppas från förvaret, som det ser ut nu, men att hon ska besöka honom där om en stund.

Foto: Alexander Mahmoud

Migrationsverket ville tidigare inte kommentera varför utvisningen stoppat med hänvisning till att det krävs fullmakt för att verket ska kunna uttala sig i enskilda ärenden.