Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Uzbekisk ”torped” döms till livstids fängelse

Den 37-årige mannen fångades på bild i Strömsund i samband med mordförsöket.
Den 37-årige mannen fångades på bild i Strömsund i samband med mordförsöket. Foto: Polisen

Hovrätten skärper straffet för en 37-årig uzbekisk man som försökte mörda den regimkritiske exiluzbekiske imamen Obid Nazarov i Strömsund.

Han döms till livstids fängelse.

Omständigheterna kring brottet är synnerligen försvårande, skriver hovrätten för Nedre Norrland i sin dom. Mordförsöket skedde på uppdrag av någon eller några personer utomlands och mannens enda syfte med resan till Sverige var att skjuta imamen.

Den då 54-årige Nazarov sköts i bakhuvudet i trappuppgången vid sin bostad i februari 2012. Han fick svåra skador men överlevde. 37-åringen nekar till brott men har medgett att han varit i Strömsund.

Tingsrätten dömde mannen till 18 års fängelse i en dom som såväl han som åklagaren och målsäganden överklagade. 37-åringen vill bli frikänd eller få ett kortare straff, hans motparter yrkade på livstids fängelse.

– Vi kommer att överklaga, säger den 37-åringens advokat Jorge Concha om hovrättsdomen.

Foto: PolisenBild från förundersökningen på vapnet. Foto: Polisen/TT

Nazarovs målsägarbiträde, liksom sonen David Nazarov, ville att hovrätten tydligt skulle peka ut Uzbekistan för brottet, vilket Östersunds tingsrätt inte gjorde. Men hovrätten anser att utredningen inte ger underlag för någon säker slutsats om vem som ligger bakom uppdraget.

Läs mer: Åklagare: Uzbekistans regim beställde mord i Sverige

Fakta: Mordförsöket på Nazarov

Den 22 februari 2012 skjuts den då 54-årige Obid Nazarov i bakhuvudet i en trappuppgång i Strömsund. Han får svåra hjärnskador men överlever.
Nazarov är en av de mest kända muslimska ledarna från Uzbekistan och en av de tyngsta kritikerna av landets diktatur. 2006 fick han asyl i Sverige.
Säpo har kritiserats för att ha underskattat faran och inte ha underrättat lokal polis om hotbilden.
Ett uzbekiskt par i 30-årsåldern visar sig ha spårat upp imamen åt den misstänkte attentatsmannen, men de frias i tingsrätt och hovrätt eftersom det inte kan bevisas att de kände till mordplanerna.
Den misstänkte skytten grips i januari 2015 i Ryssland på svensk begäran och överlämnas den 25 augusti samma år.
Mannen fälls i december 2015 av Östersunds tingsrätt för mordförsök och får 18 års fängelse. Alla parter överklagar domen.
Hovrätten dömer i mars 2016 honom till livstids fängelse.
Nazarov vårdas alltjämt på hemlig ort för sina skador.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.