Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 14:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/v-i-norrbotten-staller-sig-bakom-ulla-andersson/

Sverige

V i Norrbotten ställer sig bakom Ulla Andersson

Ulla Andersson är enligt DN:s rundringning favorit till att ta över posten.
Ulla Andersson är enligt DN:s rundringning favorit till att ta över posten. Foto: Fredrik Persson/TT

Vänsterpartiet i Norrbottens distriktsstyrelse har nominerat Ulla Andersson till att ta över efter Jonas Sjöstedt.

De blir där med tredje distriktet att ställa sig bakom Andersson som hittills vare sig sagt nej eller ja till att ställa upp. 

Samtliga V-distrikt har fram till den 21 februari på sig att nominera den som de anser ska bli Jonas Sjösteds efterträdare. Hittills har distrikten i Södermanland, Västmanland och nu också Norrbotten sagt att de vill se partiets ekonomipolitiska talesperson, riksdagsledamoten Ulla Andersson, på posten. 

– Hon är jätteduktig på så många olika sätt. Hon har en fin bakgrund inom barnomsorgen, har en bred förankring i partiet och har en stor kunskap inom den ekonomiska politiken. Och i dessa dagar när det kan bli nyval vilken dag som helst känns det som, har Ulla Andersson inga problem att ställa sig i en partiledarduell, vilket vi ser som väldigt positivt, säger distriktsordförande Nina Berggård. 

Ulla Andersson har ännu inte lämnat några besked om huruvida hon kommer att kandidera eller inte. Nina Berggård har inte varit i kontakt med Andersson för att fråga hur hon ställer sig till kandidaturen, trots att valberedningen sagt att alla distrikt måste tillfråga sin kandidat innan nominering. 

– Hon har ju inte sagt nej. Och då är man ändå tillgänglig för partiet. Så har vi i distriktsstyrelsen resonerat. Jag hoppas att hon tackar ja. 

Vänsterpartiet kommer att ha kongress i Västerås den 21 till 24 maj. Då kommer partiets högsta beslutande organ att rösta om den nya partiledaren. 

Läs mer: V vill ha kvinnlig ledare som sätter press på regeringen