Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 05:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/v-i-skaraborg-nominerar-nooshi-dadgostar-till-partiordforande/

Sverige

Två V-distrikt nominerar Nooshi Dadgostar till partiordförande

Nooshi Dadgostar.
Nooshi Dadgostar. Foto: Henrik Montgomery/TT

Arbetet med vem som ska bli Vänsterpartiets nya partiordförande efter Jonas Sjöstedt fortsätter. 

Nu rycker Nooshi Dadgostar ifrån och får stöd av ytterligare två partidistrikt – Dalarna och Skaraborg. 

– Vi behöver nå ut till landsbygden, säger Dalarnas ordförande Patrik Liljeglöd.

I nuläget står kampen om partiordförandeposten mellan Nooshi Dadgostar från Göteborg, som i dag är vice partiledare i Vänsterpartiet, och Tamara Spiric som tidigare varit kommunalråd i Umeå. Tamara Spiric har dock inte meddelat om hon ställer upp, vilket Nooshi Dadgostar har gjort.

Fram till måndagen hade Nooshi Dadgostar och Tamara Spiric nominerats av två distrikt vardera, den förstnämnda av Östergötland och Uppsala och den sistnämnda av Fyrbodal och Jämtland.

Men nu får Nooshi Dadgostar stöd av ytterligare två partidistrikt, nämligen Skaraborg och Dalarna.

– Vi var inte riktigt eniga om vi skulle nominera partiordförande så tidigt, men det var ändå där det slutade, säger Skaraborgs distriktsordförande Gabryjel Blom.

Han menar att valet föll på Nooshi Dadgostar, dels för att hon redan har tackat ja till att ställa upp och kandidera. Styrelsen ville inte välja någon som redan hade tackat nej. Dessutom har Dadgostar stöd i partiet som delvis överensstämmer med partiföreningarna, menar Gabryjel Blom.

Dalarnas ordförande Patrik Liljeglöd menar att styrelsen hade en lång diskussion om de skulle nominera någon eller inte på kvällen. 

– När vi väl landade i att vi skulle göra det var det en enhällig styrelse som beslutade att nominera Nooshi Dadgostar, säger han.

Av åtta närvarande sade fem ja till Nooshi Dadgostar, medan tre avstod från att rösta.

Patrik Liljeglöd menar att flera partiföreningar i Dalarna har föreslagit Nooshi Dadgostar, samtidigt som förhoppningen är att hon inte bara ska kunna nå ut till LO-kollektivet utan även till landsbygden.

– Med den approachen landade vi i att Nooshi Dadgostar skulle kunna tillföra det vi har i behov av i Dalarna som lantbrukslän. 

Tre distrikt har tidigare nominerat partiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson, men hon har meddelat att hon inte ställer upp. 

Jonas Sjöstedts efterträdare ska utses på partistämman i Västerås den 21–24 maj. 

Läs mer: 

V-uppstickaren Tamara Spiric tvekar trots stort stöd

Vänsterpartister vill se utmanare till Dadgostar