Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-15 23:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/v-ingen-biltrafik-runt-brunnsparken/

Sverige

V: ”Ingen biltrafik runt Brunnsparken”

Vänsterpartiet vill se ännu fler fotgängare i Brunnsparken. Foto: Magnus Hallgren

Vänsterpartiet i Göteborg föreslår att biltrafiken på gatorna runt Brunnsparken ska regleras.

– Där har vi ett akut problem, säger Gertrud Ingelman (V), ledamot i trafiknämnden till Göteborgs-Posten. 

Vänsterpartiet, som är i opposition, har lagt fram ett förslag till trafiknämnden om att förbjuda eller begränsa privatbilismen och istället prioritera kollektivtrafiken på Norra, Södra och Östra hamngatan i centrala stan. 

– Här har vi ett stort problem som alla moderna storstäder löser på samma sätt: Att centrum måste göras bilfritt, säger Gertrud Ingelman till GP. 

Partiet har inspirerats av Oslo, där bilfria gator planeras. Gertrud Ingelman kan inte svara på om hon vill se ett totalförbud eller en begränsning men konstaterar att behovet av att dra ner på trafiken är som störst i rusningstid. 

Trafiknämndens ordförande Toni Orsulic (M) i kritisk till V:s förslag. Han menar att bilfria gator skulle ”stänga in boende i området”. 

– Om inte trafikkontoret lägger fram något som övertygar mig så kommer vi moderater gå emot det här förslaget, säger han.