Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 09:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/v-ledaren-i-goteborg-jag-engagerade-mig-for-den-vetenskapliga-socialismen/

Sverige

V-ledaren i Göteborg: Jag engagerade mig för den vetenskapliga socialismen

Hjälm på! Daniel Bernmar bor på cykelavstånd från jobbet i Stadshuset i Göteborg.
Hjälm på! Daniel Bernmar bor på cykelavstånd från jobbet i Stadshuset i Göteborg. Foto: Tomas Ohlsson

Jonas Sjöstedts uppgörelse med Ulf Kristersson överraskade i riksdagen. I Göteborg skakade vänsterledarens partibroder Daniel Bernmar om socialdemokratin för över ett år sedan. 

Den valtekniska alliansen med Moderaterna gjorde honom till oppositionsledare.

– Under alla sex-sju möten som vi hade efter valet satt Socialdemokraterna tysta. Då skred jag till verket, säger Bernmar. 

Som en separat akt i det drama som valresultatet i Göteborg 2018 satte upp utspelas i dag relationen mellan partierna på vänsterkanten som i ett par decennier visserligen hade kivats, men ändå troget hållit samman.

S-V-paktens sammanbrott ledde till rubriker även nationellt, men vad försiggick bakom de stängda dörrarna? I samtal med DN ger nu Daniel Bernmar, Vänsterpartiets 37-årige gruppledare, sin bild.

– Jag för ju daganteckningar, så jag har en ganska väl dokumenterad syn på exakt vad som hände, säger han.

Vi ska återkomma till det. 

● ● ●

I Göteborgspolitiken missar få Daniel Bernmars debattinlägg, ofta lika salta som Västerhavets vatten. 

Det är han med mustaschen (”Det var hustrun som frågade om jag inte kunde skaffa en, jag utsätts inte för den”).

Det är han med de handsydda och välputsade skorna (”Folk vet inte vad de säljer på Myrorna, några har jag köpt för 200 kronor på loppis”).

Prydligt står de i ett hörn i arbetsrummet i Stadshuset, Daniel Bernmars skoombyten. En del av de han äger är second hand, andra inte. ”Många märker knappast om ett par kostar 500 eller 3.000 kronor. Jag har kommit över några riktigt billigt”.
Prydligt står de i ett hörn i arbetsrummet i Stadshuset, Daniel Bernmars skoombyten. En del av de han äger är second hand, andra inte. ”Många märker knappast om ett par kostar 500 eller 3.000 kronor. Jag har kommit över några riktigt billigt”. Foto: Tomas Ohlsson

Allt fler har fått upp ögonen för hans förmåga att nå igenom bruset även nationellt och Daniel Bernmar har av vissa pekats ut som en möjlig efterträdare till Vänsterpartiets avgående partiledare Jonas Sjöstedt. 

Själv avvisade han snabbt tanken. Direkt efter att Sjöstedt annonserat sin avgång sade Bernmar att han vill se en kvinna på posten. 

Nu säger han:

– Det var många som redan inför valet 2018 sa till mig sånt som ”men ska inte du till riksdagen?”. Som om det fanns en hierarki där riksdagen liksom är över att vara här, att det är finare på något sätt, att det är karriär att komma dit... och på den frågan blev jag helt ställd. Jag är här för att tjäna göteborgarna. Jag gillar fortfarande min tårtbit här i stan.

Daniel Bernmar är tjänstledig doktorand från Förvaltningshögskolan och samtalen med honom landar gärna i grundläggande teoribildning, i hänvisningar till vetenskapen. Men även om han inte ofta talar om ”klass” eller ”arbetarklass” från talarstolen var det någonstans i de känslorna det började.

Kålltorpsskolan i östra Göteborg. Här gick Daniel Bernmar under högstadiet.
Kålltorpsskolan i östra Göteborg. Här gick Daniel Bernmar under högstadiet. Foto: Peter Svensson/Göteborgs stad

● ● ●

Där, i högstadiet på Kålltorpsskolan, inte långt från Östra sjukhuset i Göteborg där han föddes och som ligger ett par stenkast från radhuset där han nu bor med familjen.

– Det blev så tydligt att i det här klassrummet fanns så oerhört olika förutsättningar. Detta var också under besparingsåren på 90-talet. Då det var en skola som på många sätt led av ett förfall. Det blev så tydligt... jag skojar inte... på en samhällslektion börjar någon tala om ”vi högutbildade”. Min mamma hade tutat i mig rättvisa. Inte politiskt, men ett jäkla rättvisepatos. Det, tror jag, bidrog till att det jag upplevde gjorde mig arg och förbannad på något sätt, och krävde en förklaring. 

Hans föräldrar – pappa jobbade i butik, mamma på en bank – hade aldrig varit engagerade politiskt. 

– Nej, inget sånt i min familj. Morfar var sosse för att man var sosse i den generationen, om man kom från en arbetarfamilj.

Just morfar går inte att förbise i en text om en Bernmar. Alla i fotbollssverige lystrar till namnet: Anders Bernmar som från 1974 till 1988 var först vice ordförande och därpå klubbdirektör i IFK Göteborg med värvningar av namn som Ove Kindvall, Ralf Edström, Torbjörn Nilsson och Sven-Göran ”Svennis” Eriksson på meritlistan. 

Till höger: IFK Göteborgs dåvarande klubbdirektör Anders Bernmar, Daniel Bernmars morfar. Här med legendaren Torbjörn Nilsson och dåvarande ordföranden Bertil Westblad.
Till höger: IFK Göteborgs dåvarande klubbdirektör Anders Bernmar, Daniel Bernmars morfar. Här med legendaren Torbjörn Nilsson och dåvarande ordföranden Bertil Westblad. Foto: Allan Karlsson

I dopgåva fick lille Daniel medlemskap i Blåvitt och parveln tillbringade många stunder på Kamratgården. Men Daniels morfar hette nu inte Bernmar som ung, utan Andersson.  

– Det var någon sorts trend där ett tag, har jag förstått. Min morfars pappa hette Bernt Martin Andersson och då valde morfar och hans bror att som ganska unga slå samman pappans två förnamn och göra ett efternamn av det. Sen valde jag själv i tonåren att byta till det, för det var få som hade det namnet. Det blev också ett sätt att inte följa den patriarkala linjen.

Bild 1 av 2 FK Göteborgs förre klubbdirektör Anders Bernmar med barnbarn, bland andra Daniel Bernmar (till höger). Plats: Kamratgården.
Foto: Privat
Bild 2 av 2 IFK Göteborgs förre klubbdirektör Anders Bernmar med barnbarn, bland andra Daniel Bernmar (precis till höger om morfar), i ett rum på Kamratgården.
Foto: Privat

 

Om Daniel Bernmar mötte känslan av över- och underklass i högstadiet, var det på gymnasiet som han fick kontakt med partipolitiken.

Det kanske kan låta lite barnsligt och naivt nu, men jag engagerade mig för den vetenskapliga socialismen

– Då kom en representant för Ung Vänster och föreläste i aulan, och jag vet vem det var: Christian Larsson som i dag är gruppledare för oss i stadsdelsnämnden Askim-Frölunda-Högsbo. Då satt jag med några jag hade lärt känna och som redan var med i Ung Vänster och de hade sagt att jag borde engagera mig. Jag var lite motsträvig... Men på något sätt blev jag ändå övertygad och bestämde mig för att gå på ett möte.

En bild från 1 maj-demonstrationen i Göteborg 2002: En 19-årig Daniel Bernmar håller i en banderoll.
En bild från 1 maj-demonstrationen i Göteborg 2002: En 19-årig Daniel Bernmar håller i en banderoll. Foto: Privat

Har du ställt dig frågan varför det inte blev SSU för dig? 

– Det där var aldrig en fråga för mig faktiskt. För mig var det självklart. SSU fanns inte i mitt huvud. Jag engagerade mig inte i konflikt, mot någonting, utan för. Det kanske kan låta lite barnsligt och naivt nu, men jag engagerade mig för den vetenskapliga socialismen.

Utsikten från arbetsrummet i Stadshuset, det gamla rådhuset, är det inget fel på: Gustaf Adolfs torg har Daniel Bernmar bakom ryggen när han sitter vid skrivbordet.
Utsikten från arbetsrummet i Stadshuset, det gamla rådhuset, är det inget fel på: Gustaf Adolfs torg har Daniel Bernmar bakom ryggen när han sitter vid skrivbordet. Foto: Tomas Ohlsson

● ● ●

I Daniel Bernmars beskrivning av dramatiken efter valet 2018 var Socialdemokraterna – som då leddes av den senare sparkade Ann-Sofie Hermansson – helt ointresserat av att alls inleda en förhandling.

 – Efter valet fanns alltså inga givna majoriteter att skapa. Då är det naturligt att man åtminstone inleder samtal i olika konstellationer, och det hände inte. Det var noll. Då kallade jag till möte med våra tidigare samarbetspartners, och det mötet ledde egentligen ingenstans.

Fr v: Socialdemokraternas tidigare stabschef i Göteborg David Ljung, Moa-Lisa Fransson, dåvarande stadssekreterare, Lisa Nylén, dåvarande pressekreterare, och Ann-Sofie Hermansson, dåvarande gruppledare, utanför stadshuset i Göteborg i februari i fjol.
Fr v: Socialdemokraternas tidigare stabschef i Göteborg David Ljung, Moa-Lisa Fransson, dåvarande stadssekreterare, Lisa Nylén, dåvarande pressekreterare, och Ann-Sofie Hermansson, dåvarande gruppledare, utanför stadshuset i Göteborg i februari i fjol. Foto: Tomas Ohlsson

Bernmar säger att S på samtliga möten representerades av Ann-Sofie Hermansson och hennes stabschef David Ljung. 

– Under alla möten under hela september och oktober satt de tysta.

Under hur många möten?

– Jag kan kolla exakt, men det var sex-sju stycken. 

Före valet hade V och Miljöpartiet sagt att de inte ämnade rösta på Socialdemokraternas budget.

– Så det visste alla, och då står man inför valet att antingen gör vi som vi har sagt – eller så backar vi. Och Vänsterpartiet i Göteborg såg ingen anledning att backa. 

En plats som Daniel Bernmar ofta intar: Talarstolen i fullmäktiges sessionssal i Börshuset i Göteborg.
En plats som Daniel Bernmar ofta intar: Talarstolen i fullmäktiges sessionssal i Börshuset i Göteborg. Foto: Tomas Ohlsson

Men kan man inte också säga att det agerande som den nya S-ledningen med Jonas Attenius i spetsen har haft senaste halvåret bekräftar den hållning som Ann-Sofie Hermansson hade, att inte försöka göra upp med er? Ni får i grunden samma svar?

– Ja. Så är det. Men det är också samma svar i ett annorlunda läge. Mycket har hänt. 

Ta nu för stunden på dig S-kavajen. Varje parti ser väl till sitt eget bästa?

– Ja... jag tycker att det är jättetråkigt att det har blivit som det har blivit. Jag tror att Göteborg har blivit en sämre stad att leva i och en stad svårare att bygga politiskt rättvis. Så jag tror att Socialdemokraterna har bundit ris åt egen rygg då de har valt att gå den här vägen. Men det är deras val. Vi delar värderingar, vi har styrt staden tillsammans under lång tid, vi vet att vi kan bättre tillsammans. Inbjudan kvarstår ju, fram till valet. 

 

Har du pratat ordentligt med Jonas Attenius mellan fyra ögon?

– Vi har träffats några gånger, de rödgrönrosa partierna och S, och det har ju varit för att upprepa att ”vi finns till förfogande för ett mer intimt samarbete”. 

Socialdemokraterna har som största parti efter varje val lagt ett förslag om valteknisk samverkan, inte minst kring fördelning av ledamotsposter i alla nämnder.

Daniel Bernmar säger att den här gången var S tysta även i den frågan.

Då gick vi till Axel Josefson och sa att ”Socialdemokraterna är så passiva att det kommer att bli kaos. Det vill inte ni, det vill inte vi

– Då skred jag till verket och sa att ”så här kan vi inte ha det, om två veckor ska allt vara på plats”. Det stod då klart att Alliansens budget skulle gå igenom. Då gick vi till Axel Josefson (Moderaternas ledare, DN:s anm) och sa att ”Socialdemokraterna är så passiva att det kommer att bli kaos. Det vill inte ni, det vill inte vi. Kan vi komma överens om praxisfrågorna?”. Och då gjorde vi det. 

Möttes du av öppna famnen?

– Nja, en vaksamhet ska jag nog säga. Mer ”är vi verkligen här? Är det så det kommer att falla ut?”. Den andra var ”ok, då sätter vi oss ner”. Samtalen handlade primärt om hur vi skyddar varandras mandat, det är ju vad valteknisk samverkan går ut på. Sen kommer naturligtvis Socialdemokraterna att ge en helt annan bild. 

Du talar ofta om att ni och S skötte ekonomin väl när ni styrde. Men Alliansen och Axel Josefson har hänvisat till att Göteborgs stad har ett strukturellt underskott på en miljard som bara måste sparas in, och att uttagen ur de kommunala bolagen varit oansvarigt stora de senaste åren. 

– Eftersom vi varit med och styrt länge, så vet vi att i de kommunala bolagen har man ansamlat stora mängder kapital. De ville vi hämta ut. Men det är inget vi ska fortsätta med. Visst har vi en hög bruttolåneskuld per invånare, men en anledning till att vi har det är att vi har enorma tillgångar, Göteborg är Sveriges rikaste kommun. Det är inte konstigt att ha 40 miljarder i skulder om man har 160 miljarder i tillgångar. Det så kallade strukturella underskottet finns alltid. Där ligger löneökningarna för alla anställda, och det hanteras alltid varje år.

Sedan några veckor tillbaka har palestinier utan uppehållstillstånd en manifestation framför Börshuset i Göteborg. Här lyssnar Daniel Bernmar på deras argument och lovar föra dem vidare till beslutsfattarna inom staten.
Sedan några veckor tillbaka har palestinier utan uppehållstillstånd en manifestation framför Börshuset i Göteborg. Här lyssnar Daniel Bernmar på deras argument och lovar föra dem vidare till beslutsfattarna inom staten. Foto: Tomas Ohlsson

Ett annat mått på utvecklingen under era år i styret skrev vi om i DN om höstas: antalet anställda i Göteborgs kommun senaste decenniet har ökat dubbelt så snabbt som antalet invånare. 

– Flera faktorer påverkar det. Det ena är demografin. Vi får fler barn och unga i Göteborg, vår framtid. Vi har behövt bygga ut förskolorna kraftigt. Det hade ingen räknat med. En annan förklaring är att när de rikare blir rikare och de tjugo fattigaste procenten knappt haft någon utveckling alls senaste 15 åren så skapar det fler problem för storstäder som Göteborg. 

– Sen är det naturligtvis också så att vi har tagit emot många fler asylsökande och flyktingar än många andra kommuner, inte minst de kring Stockholm. Göteborg har alltid försökt ta sitt ansvar för ett samhälle som håller ihop.

Ja, Bernmar talar gärna om ojämlikheten och brister i välfärden. Men när han skäller på sossar för att de inte vill fortsätta samverka får han också svar. Som det S-kommunalrådet Viktoria Tryggvadottir Rolka nyligen gav i en DN-intervju: ”När man står på vänstersidan och gastar utan att få något gjort, så är det arbetarklassen som i andra änden drabbas.”

Men pojken som i Kålltorpsskolan hörde klasskompisar tala om ”vi högutbildade” har alltid ett svar redo i bakfickan: 

– Det beror på vad man menar. Vi har räddat simskolan, vi har pressat det lilla högerstyret till eftergifter på massor av områden. Jag skulle nog säga att vi åstadkommit rätt mycket, utifrån vår parlamentariska styrka. Vi är huvudoppositionen.

Läs fler texter om Göteborg här