Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-23 00:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/v-profil-inte-latt-att-eftertrada-sjostedt/

Svensk politik

V-profil: Inte lätt att efterträda Sjöstedt

Bild 1 av 3 Hatet på sociala medier får många att rygga för partiledaruppdraget, tror Karin Rågsjö (V).
Foto: Henrik Montgomery/TT
Bild 2 av 3 Tamara Spiric vill inte ta över efter Jonas Sjöstedt.
Foto: Torbjörn Granroth
Bild 3 av 3 Nooshi Dadgostar har sagt ja till att bli partiledare och åtnjuter starkt stöd inom V.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Efter Tamara Spirics nej står Nooshi Dadgostar alltjämt utan utmanare om posten som ny V-ledare. Men fortfarande finns det nominerade som inte har gett besked. 

– Vi ser gärna fler kandidater, säger valberedningens sammankallande Håkan Eriksson. 

Tamara Spiric, med ett förflutet som kommunalråd i Umeå, meddelade sent på onsdagskvällen att hon inte står till förfogande som efterträdare till Jonas Sjöstedt. Då hade två partidistrikt redan hunnit nominera henne.

Därmed är Nooshi Dadgostar, riksdagsledamot och vice partiordförande, den enda som sagt ja till att kandidera. Men Håkan Eriksson, sammankallande i valberedningen, uppger att alla som blivit nominerade ännu inte har lämnat besked.

– Det är en tio-femton personer som har nominerats. Det är någon mer som funderar men de allra flesta har svarat vid det här laget, säger Håkan Eriksson.

DN:s kontakter med företrädare på olika nivåer i partiet visar att det finns en stark önskan om ett partiledarval med en livlig debatt kring flera kandidater. Den uppfattningen delas av valberedningen.

– Vi ser gärna fler kandidater. Man märker att det finns en sådan diskussion i hela partiet, säger Håkan Eriksson.

I samband med sitt besked lyfte Tamara Spiric fram två andra tänkbara kandidater. Den ena var riksdagsledamoten Karin Rågsjö som dock förklarar att det inte är aktuellt att ställa upp. 

– Jag hoppas att någon annan gör det, även om vi har en bra kandidat i Nooshi Dadgostar. Jag hade hoppats på Tamara, det hade varit kul om hon och Nooshi hade turnerat runt för de har lite olika infallsvinklar.

Ser du någon ytterligare tänkbar kandidat nu efter att många sagt nej?

– Jag kan inte nämna någon på rak arm. 

Karin Rågsjö ser flera förklaringar till motviljan att ställa upp i partiledarvalet.

– Det är inte lätt att efterträda en så populär person som Jonas Sjöstedt. Sedan måste man tänka på om man vill leva ett liv med livvakter och vara ute på sociala medier och bli hatad. Det handlar väldigt mycket om vad man ska utsätta sig själv och sin familj för.

En person som har figurerat tidigare i diskussionerna och som också lyfts fram av Tamara Spiric är Malmöpolitikern och arbetsrättsjuristen Ana Süssner Rubin. Hon vill inte kommentera saken i nuläget.

– Det är bättre att vi har våra interna processer i Vänsterpartiet och att jag för min del pratar med valberedningen först innan jag uttalar mig. 

Fem partidistrikt har hittills tagit ställning för Nooshi Dadgostar. Valberedningen tar emot nomineringar till och med den 21 februari.

Läs mer: V vill ha kvinnlig ledare som pressar regeringen