Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

V vill se vågad rödgrön budget

Foto: TT

Vänsterpartiet kräver satsningar mot barn och ungas psykiska ohälsa i budgetförhandlingarna. V-ledaren Jonas Sjöstedt vill se höjda skatter i en rödgrön budget och en regering som vågar mer i den ekonomiska politiken.

– Det är tydligt att vi har en mycket högre ambitionsnivå än regeringen, det kommer att vara tuffa förhandlingar, sade Sjöstedt vid en pressträff inför sitt sommartal i Umeå.

I talet, inför några hundra åhörare i Döbelns Park, kritiserade han också regeringen för att våga för lite i klimat- och miljöpolitiken. Sverige måste driva en egen, hårdare linje i klimatförhandlingarna i Paris i höst, inte nöja sig med EU:s linje, anser Sjöstedt.

Han räknar ändå med att V och regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet blir överens, något alternativ finns egentligen inte.

Partiet föreslår en satsning på 230 miljoner kronor mot barn och ungas psykiska ohälsa, främst genom ökade resurser till mottagningarna för unga.

– Det är viktigare att unga tjejer får stöd än att man får avdrag för städning i hemmet, sade Jonas Sjöstedt, som vill betala satsningen genom att minska avdraget för hushållsnära tjänster, det så kallade rut-avdraget, från 50 till 30 procent av arbetskostnaden.

Förslaget mot ohälsan blir ett av de viktigaste för partiet i förhandlingarna om budgeten med regeringen, enligt Sjöstedt och Ung Vänsters ordförande Hanna Cederin.

– Vi måste lägga en gemensam budget som gör skillnad, som gör att det märks att det är en rödgrön regering som styr och att Reinfeldt inte sitter kvar, sade Sjöstedt.

– Och det innebär också att man måste våga höja några skatter, jag tror att de rödgröna väljarna förväntar sig det.

Det kan vara sådant som minskade ränteavdrag, förmögenhetsskatt och skatt på arv och gåvor.

– De som äger mest kapital och har de största kåkarna kan bidra lite mer, sade Sjöstedt i talet.

Miljoner mot ungas psykiska ohälsa

Vänsterpartiet föreslår 230 miljoner i ett förslag mot psykisk ohälsa bland barn och unga.

Partiet vill att staten skjuter till 130 miljoner kronor till ungdomsmottagningarna. Det ska kompletteras med en medfinansiering på 25 procent från kommuner, landsting och regioner vilket ger ett faktiskt stöd på 162,5 miljoner kronor.

Psykiatrin med inriktning på unga vuxna föreslås få ökat stöd. Där vill V se en satsning på 100 miljoner kronor och medfinansiering på 25 procent, vilket skulle ge totalt 125 miljoner.

Källa: Vänsterpartiet

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.