Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Vaccin ifrågasätts efter att flera dött i influensa

Årets influensaepidemi har slagit alla rekord. Efter att sju personer på ett äldreboende i helgen dött av influensa – trots att de var vaccinerade – väcks frågan om vaccinet haft sämre skyddseffekt än vad som är brukligt.

Influensasäsongen har varit den värsta sedan mätningarna startade i början av 1990-talet. I över en månad har dubbelt så många fall rapporterats jämfört med tidigare år.

Och den är inte över än, även om epidemin bedöms ha kulminerat. Statistik visar att det är många äldre och personer i riskzonen som drabbas hårt. Långa febertoppar som ofta resulterar i lunginflammation är vanligt.

Smittskyddsinstitutet anger den bristande viljan att vaccinera sig som avgörande för att influensan fått en sådan omfattning.

Men många som insjuknat är vaccinerade och efter larmet om att sju personer vid äldreboendet i Trollhättan avlidit, trots att flera av dem var vaccinerade, ifrågasätts nu vaccinets skyddseffekt.

– Det här betyder att vaccinet inte har varit helt skyddande i år, säger Eva Lindhusen Lindhé, smittskyddsläkare vid Västra Götalandsregionen, till TT.

– Influensaviruset är förändringsbenäget och när influensasäsongen blev så pass sen så har det hänt mycket sedan man började planera för höstens vaccination för ett år sedan.

Även flera läkare DN har talat med har uppfattningen att vaccinet haft dålig effekt i år och sjuksköterskan Pia Paulander vid vårdcentralen i Bredäng i södra Stockholm är kritisk.

Redan i september förra året såg WHO – FN:s världshälsoorganisation med ansvar för att komponera vaccinet inför den kommande influensasäsongen – tecken på att säsongens vaccin inte bet på åtminstone en av virusstammarna. Rapporten publicerades i februari.

Pia Paulander tycker att ansvariga på Smittskyddsinstitutet och Socialstyrelsen inte agerat tillräckligt kraftfullt när det blev känt att vaccinet hade brister.

– Läkarna hos oss har inte fått någon information där de uppmanas att varna kroniskt sjuka och äldre att vara varsamma eftersom vaccinet tycks ha en sämre skyddseffekt, säger hon.

Mia Brytting, chefsmikrobiolog på Smittskyddsinstitutet, slår ifrån sig kritiken. Enligt henne finns det hittills ingenting som tyder på att årets vaccin har större brister än tidigare års vaccin.

– Vi ser inga sådana tecken. Att många fler insjuknat i år beror att det blev en väldigt sen säsong, vilket innebär att immuniteten sjunkit, säger hon.

Det finns flera olika typer av säsongsinfluensa och senast den vanligaste typen i år cirkulerade i stor utsträckning var enligt Mia Brytting 2008–2009.

Dödsfallen trots vaccin tror hon beror på offrens höga ålder.

– Vaccinet skyddar mot svår sjukdom, men är man äldre så svarar man sämre på det. Jag kan inte uttala mig om de senaste dödsfallen i Trollhättan, men alla vaccinerade som dött har varit äldre personer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.