Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-26 01:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/vaccin-mot-magsjuka-avlastar-barnkliniker-i-sverige/

Sverige

Vaccin mot magsjuka avlastar barnkliniker i Sverige

BVC-sköterska Lin Hagen ger Layan Echelhi, 2 månader, den första dosen av rotavaccinet. Mamma Yousra Abbadi tittar på. Foto: Mickan Palmqvist

Allt färre små barn blir inlagda på sjukhus för magsjuka. Det är effekten av att flera län erbjuder vaccin mot rotavirus.

Från och med september införs vaccinet för spädbarn i hela Sverige.

– Hon verkar gilla det... oj nu blir hon arg, hon vill ha mer, säger pappa Younes Echelhi, 27 år och tittar på sin dotter Layan. 

Layan, två månader, är på BVC i Flemingsberg i Huddinge, söder om Stockholm. Hon får sin första dos av vaccinet mot rotavirus. Vaccinet består av en vätska som Layan får genom munnen. Den andra dosen kommer att ges om några veckor.

Layan, två månader. Foto: Mickan Palmqvist

– Vätskan smakar sött och som du ser så tyckte Layan om det, säger Linn Hagen, sjuksköterska på BVC Flemingsberg.

Rotavirus är en smittsam magsjukdom som kan ge kraftiga diarréer och svår uttorkning. I Sverige leder viruset sällan till dödsfall bland barn. Men desto ofta till sjukhusvistelser. Varje år vårdas uppskattningsvis 2.100 barn under fem år på sjukhus för besvärlig magsjuka orsakad av rotavirus. 

Trots att vaccin mot rotavirus används brett i världen och numera ingår i över 90 länders vaccinationsprogram har Sverige avvaktat. Fram till i våras då regeringen beslutade att vaccinet ska ingå i det svenska allmänna nationella vaccinationsprogrammet med start den 1 september i år.

Tio regioner har redan börjat, där länen Jönköping och Stockholm var först ut år 2014. 

I dessa län har rotavaccinet haft en tydlig positiv effekt där andelen inlagda barn på sjukhus för magsjuka har minskat kraftigt sedan vaccinet infördes, enligt en studie från Karolinska institutet. 

I studien har forskare följt 537.479 barn, mellan två månader och två år gamla, födda mellan mars 2011 och december 2015, under tre år efter införandet av vaccin mot rotavirus. 

Studiens resultat visar att andelen barn som har lagts in för magsjuka minskade i Stockholm och i Jönköping med 37 procent respektive 24 procent jämfört med resten av Sverige. Även besök hos barnläkarmottagningar i öppenvården och på barnakutmottagningar minskade med drygt 11 procent i Stockholm och 24 procent i Jönköping i samma åldersgrupp, vid jämförelse med resten av Sverige där vaccinet ännu inte införts. 

Rotavaccin. Foto: Mickan Palmqvist

En annan tidigare studie som endast rör Jönköping visar en halvering på andelen barn som lagts in på sjukhus för magsjuka sedan 2014. 

Vaccinets vanligaste biverkningar är diarré eller lös avföring. Men det finns också en mindre risk att barnet kan drabbas av invagination i tarmen. Det innebär att en del av tarmen krupit in i den efterföljande delen, vilket orsakar stor smärta hos barnet.

Regionerna Västmanland och Västra Götaland införde rotavaccinet under 2016. I ett mejl skriver länens smittskyddsläkare att de ännu inte har granskat effekten av vaccinet, men skriver att de har sett en påtaglig minskning av antalet som har lagts in för magsjuka. Dock är det inte klarlagt om alla fall har orsakats av rotavirus.

De övriga regionernas smittskyddsläkare uppger att de inte heller har fört någon statistik över andelen inlagda magsjuka barn sedan de började erbjuda rotavaccinet. 

Men länens barnhälsovårdsöverläkare upplever att det har skett en uppenbar minskning och att barnklinikerna inte är lika belastade jämfört med tiden då vaccinet inte erbjöds.  

– Det jag har fått information av mina kolleger är att det är väldigt få små barn och spädbarn som har kommit till akuten med svår uttorkning och diarrésjukdom. Det är den kliniska uppfattningen att det har minskat påtagligt, säger Steven Lucas, barnhälsovårdsöverläkare i Uppsala län. 

Varför ville ni börja med vaccinet i förväg? 

– Vi ansåg att vinsten var så pass stor, särskilt för barnen. För barnklinikerna har vaccinet inneburit en avlastning, säger Steven Lucas. 

Pär Lindström, barnhälsovårdsöverläkare i Gävleborg är inne på samma linje. 

– Vi tror att det är lönsamt för sjukvård och samhället. Rotavirus är en besvärlig sjukdom, säger han.

I Dalarnas län, som började erbjuda under 2017, var motiveringen att det fanns ett bra vaccin och att det redan var infört i flera andra län. 

Dessutom blev det möjligt att vaccinera barn kostnadsfritt för föräldrarna inom läkemedelsförmånen, förklarar Kristin Lindblom, barnhälsovårdsöverläkare i region Dalarna. 

– Vi ville att alla barnen skulle erbjudas vaccinet och att det skulle vara jämställt. Därför föreslog vi det. Annars skulle vi nog ha väntat på regeringens beslut, säger hon.

Länen uppger att informationen om rotavaccinet har tagits emot med blandade känslor av föräldrarna. Men de säger att det är en klar majoritet som låter sina barn bli vaccinerade mot rotaviruset. 

BVC-sjuksköterska Lin Hagen berättar att det är enstaka föräldrar som har tackat nej till vaccinet. ”Men färre nu än när vi började erbjuda vaccinet”, säger hon. Foto: Mickan Palmqvist

– En del blir lite rädda, tror att det rör sig om ett helt nytt vaccin och tänker på vaccinet mot svininfluensan. Men efter att de har fått information om vaccinet brukar föräldrarna tacka ja. Enstaka har tackat nej, men färre nu än när vi började erbjuda vaccinet, säger Lin Hagen och räcker över Layan till mamman Yousra Abbadi. 

Younes Echelhi och Yousra Abbadi besöker BVC i Flemingsberg i Huddinge med dottern Layan som ska vaccineras mot rotavirus. Foto: Mickan Palmqvist

För Layans föräldrar var det inte en självklarhet att dottern skulle vaccineras mot viruset. 

– Jag visste inte vad rotavirus var från början och jag ville först läsa på om vaccinet innan vi bestämde oss. Men när min bror berättade att hans barn vaccinerats mot viruset, så tvekade jag inte, säger Younes Echelhi.