Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-12 12:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/vaccinavtal-kan-vara-klart-i-sommar/

Sverige

Vaccinavtal kan vara klart i sommar

Bild 1 av 2 Socialminister Lena Hallengren under pressträffen den 16 juni då Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare, presenterades.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Bild 2 av 2 Richard Bergström har tidigare varit vd för såväl läkemedelsindustriföreningen LIF, som den europeiska motsvarigheten, EFPIA. Nu tillträder han som Sveriges vaccinsamordnare.
Foto: ÖRJAN BJÖRKDAHL

Sveriges nya vaccinsamordnare Richard Bergström har nyss tillträtt och representerar nu Sverige i gruppen om de sju länder som kommer sköta förhandlingarna i EU:s gemensamma vaccinupphandling.

– Jag tror vi kommer ha ett avtal på plats med flera företag under sommaren, säger han.

DN når Richard Bergström när han bakom en ansiktsmask på flygplatsen i Frankfurt väntar på planet som ska ta honom till Stockholm. 

– Jag bor i Schweiz, och förhandlingarna med vaccinföretagen sker digitalt, men nu behövde jag hämta upp en dator, mobil och lite sånt på regeringskansliet.  

Richard Bergström inledde sin första arbetsvecka med en rivstart, och hans stora uppgift går i huvudsak ut på att få in så bra vacciner i landet så fort som möjligt. 

Att Sverige beslutat att ingå i EU:s gemensamma upphandlingar, ökar det våra chanser att få in ett vaccin snabbare? 

– Ja, absolut. Sverige är ett litet land så förutsättningarna att få till ett bra avtal är bättre för oss när EU går ihop gemensamt. För närvarande har vi mellan fem och tio företag i världen som vi förhandlar aktivt med. 

När tror du att vi kommer ha ett vaccin på plats i Sverige?

– Jag tror vi kommer ha ett avtal på plats med flera företag under sommaren, och det är fullt realistiskt att vacciner kommer finnas tillgängliga i början på nästa år, eller kanske till och med i slutet av det här året. 

Över 120 vacciner mot corona håller just nu på att utvecklas runt om i världen, och ett dussin av dem har kommit till fasen att de börjat testas på människor, enligt BBC. 

Tanken med EU:s gemensamma vaccinupphandlingar är att alla medlemsländer ska få tillgång till samma vacciner samtidigt och att mängden vaccin kommer fördelas utifrån storleken på ländernas befolkning. 

– Alla vaccin är olika och kommer sannolikt att ha varierande profil. Ett vaccin kanske inte är jätteeffektivt, men tillräckligt bra för att kunna fungera för massvaccination. Ett annat kanske har större effekt på vissa riskgrupper. Så jag tror inte att det kommer bli olika vaccin för olika länder, utan mer att olika vacciner kommer passa olika grupper av befolkningen, säger Richard Bergström.

Ett vaccin tar i vanliga fall cirka tio år att utveckla, nu ska coronavaccinet tas fram på mindre än ett år. 

Kan man då vara säker på att vaccinet kommer att uppfylla de säkerhetskrav som annars är standard?

– Ja, det kan man. Vaccinutvecklingen började inte från scratch nu i januari. Det man har gjort är att ändra inriktning på vaccinforskning som redan finns. Den utveckling som redan varit påbörjad i syfte att få fram vaccin mot till exempelvis cancer, förkylning och ebola, har nu ändrat inriktning för att kunna bli vaccin mot corona. Dessutom jobbas det ju dygnet runt med detta just nu, så allt går snabbare än normalt också av den anledningen.

 

Ämnen i artikeln

Vaccination
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt