Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-12 23:36 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/vaccinbeslut-overklagas/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Vaccinbeslut överklagas

Läkemedelsföretaget Glaxosmithkline (GSK), som förlorade upphandlingen av vaccin mot cancer i livmoderhalsen, överklagar förvaltningsrättens beslut till kammarrätten.

GSK lovar dock att inte sätta käppar i hjulet för de landsting som vill göra tillfälliga upphandlingar.

– Vi kommer inte att driva processer mot de landsting som vill starta vaccinationen omedelbart genom tillfälliga upphandlingar. Det meddelar vi nu klart och tydligt och det är en viktig signal, säger Johan Thor, vaccindirektör på GSK, till TT.

GSK motiverar sin överklagan med att det finns direkta felaktigheter i förvaltningsrättens dom. Dessutom anser GSK att domen strider mot EU-rättsliga principer för upphandling.

– Parterna i en upphandling ska garanteras en öppen och förutsägbar process, men så har inte varit fallet. Detta är den största upphandlingen i vaccinationsprogrammets historia, varför det är extra viktigt att just denna upphandling präglas av både transparens och förutsägbarhet, säger Johan Thor, vaccindirektör på GSK, till TT.

Om så inte är fallet, menar han, minskar möjligheterna att även framöver sluta avtal till fördelaktiga priser, något som skadar landstingen eftersom de därmed får mindre vaccin för pengarna.

Läkemedelstillverkarna GSK med vaccinet Cervarix och MSD med vaccinet Gardasil konkurrerar om upphandlingen av vaccin mot viruset HPV som kan orsaka livmoderhalscancer. Men upphandlingen har dragit ut på tiden.

Redan i november 2008 beslutade Socialstyrelsen att vaccin mot HPV ska föras in i det allmänna vaccinationsprogrammet och gratis erbjudas flickor i årskurs fem och sex.

Men det tog tid innan beslutsunderlaget inför den stundande upphandlingen blev klart.

GSK vann den första upphandlingen. Men konkurrenten MSD överklagade - och fick rätt. Kammarrätten såg felaktigheter i upphandlingen och beslutade att den måste göras om.

Då sänkte MSD priset och vann upphandlingen, men i september överklagade GSK beslutet till förvaltningsrätten.

Förvaltningsrätten beslutade att upphandlingen hade skett enligt konstens alla regler, men nu har detta beslut alltså överklagats ytterligare en gång. GSK vill nu att kammarrätten ska se över processen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.