Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-09 03:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/vaccinsamarbete-varnar-det-kan-bli-total-kophysteri/

Sverige

Vaccinsamarbete varnar: ”Det kan bli total köphysteri”

I ett laboratorium i Maryland, USA, pågår arbete med att försöka ta fram ett vaccin mot covid-19.
I ett laboratorium i Maryland, USA, pågår arbete med att försöka ta fram ett vaccin mot covid-19. Foto: Andrew Caballero-Reynols/AFP

Forskare världen över arbetar nu för att få fram ett vaccin mot det nya coronaviruset. Men vad sker när vaccinet väl finns? 

Seth Berkley, chef för det internationella vaccinsamarbetet Gavi, varnar för att det kan bli huggsexa när det kommer ut på marknaden.

– Det är otroligt viktigt att diskutera hur det ska tillgängliggöras för alla redan nu, säger han till DN.

Att så många rika länder är drabbade av den nu pågående pandemin gör Gavis arbete svårare, menar Seth Berkley. Han är chef för den internationella samarbetsorganisationen Gavi som arbetar tillsammans med bland annat Världshälsoorganisationen WHO, Världsbanken och FN. 

– Risken är att marknaden för det här vaccinet blir för bra och att allt går till de som vill ha det mest, men kanske behöver det minst. Det skulle vara fel både på ett humanitärt och ett medicinskt plan, säger han till DN och fortsätter: 

– Om delar av världen inte vaccinerar sin befolkning spelar det ingen roll att några länder vaccinerar alla. Vi vet att viruset kan anpassa sig och vi har redan sett dess kapacitet att sprida sig globalt. 

Under svininfluensan köpte ett fåtal länder upp allt vaccin, vilket gjorde att det tog lång tid för mindre köpstarka delar av världen att få tillgång till vaccinet. Seth Berkley säger att vi måste ta med oss de erfarenheterna denna gång.

– Det är otroligt viktigt att diskutera hur vaccinet ska tillgängliggöras för alla redan nu, innan vi hamnar i en total köphysteri. Diskussionerna måste ske tillsammans med forskare och företag och med politiker och länder, säger han.

Seth Berkley.
Seth Berkley. Foto: Oscar Seijkens/Gavi

Seth Berkley säger att det finns en allmän bild av att det är bäst att ha en inhemsk produktion av vaccin och medicin. 

– Det är en naiv tanke. Det är i ett globalt samarbete, då olika länder kan bidra med det som är bäst just där, som vi får bäst resultat. 

Redan nu sker kliniska tester av två försök till vaccin mot covid-19, sjukdomen som viruset orsakar. Förhoppningen är att ett vaccin kan lanseras på marknaden om 18 månader. Men Seth Berkley förhåller sig försiktigt skeptisk till den förutsägelsen. 

– Det vaccin som tagits fram under kortast tid hittills är ebolavaccinet. Det tog fem år, säger han och fortsätter:

– Nu talas det alltså om en väldigt komprimerad tid. Men om det första vaccinet som testas visar sig vara perfekt och om man inte stöter på några problem så kanske man lyckas.