Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Vad innebär ett hertiginneuppdrag?

Prinsessan Estelle är från och med i dag hertiginna av Östergötland. En hertig- eller hertiginnetitel innebär egentligen inga obligatoriska uppdrag, mer än ”good will”. Det berättar Göran Alm, chef för Bernadotte-biblioteket för DN.se.

Det är en tradition att tilldela arvsberättigade personer en hertig- eller hertiginnetitel. Traditionen sträcker sig tillbaka till Gustav III:s dagar men har rötter ända från medeltiden. Från början fungerade det som ett plåster på såren, eller ett substitut för dem i syskonskaran av kunglig börd som inte hade turen att bli förstfödda män.

– Nu fungerar det mer symboliskt, som PR för landskapet, säger Göran Alm.

Hur väljs landskapet?

– Det är kungen som väljer vilket landskap en ny hertig eller hertiginna ska tilldelas. Hur den urvalsprocessen går till är det ingen som vet.

Om ett landskap inte skulle vilja ha en hertig eller hertiginna, kan det tacka nej?

– Jag kan inte tänka mig att det någonsin skulle hända, men i teorin, nej.

Vad ingår i ett hertig/hertiginne-uppdrag?

– Inga obligatoriska uppgifter. Prinsessan Estelle kommer att bära två personliga emblem, det Bernadotteska och Östergötlands grip. Sedan brukar det växa fram ett särskilt band mellan hertigen eller hertiginnan och landskapet i fråga. Man deltar i viktiga ceremonier och jubileum och tillbringar tid där.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.