Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Vådaskjuten jägare räddad efter timmar på fjället

En 46-årig man fick vänta i nästan sju timmar på hjälp sedan han vådaskjutit sig i benet med ett gevär. Två ambulanshelikoptrar tvingades vända på grund av dåligt väder innan fjällräddare på skoter kunde undsätta mannen.

Det var vid 18.50-tiden som en kamrat till jägaren kunde slå larm till polisen i Norrbotten sedan han tagit sig till Ritsem 30 kilometer från sjön Ubmas där vådaskjutningen inträffade.

Kamraten berättade då att 46-åringen skulle hölstra sitt gevär i ryggsäcken när ett skott gick av och träffade mannen i vaden. Kulan var finkalibrig och geväret skulle användas för ripjakt. De två lyckades ta sig till en renvaktarstuga där de bröt sig in och sökte skydd från det dåliga vädret.

Efter att ha lagt första förband på såret gav sig kamraten av till Ritsem där han kunde få mobilkontakt och ringa efter hjälp.

Men räddningsoperationen blev svår och dramatisk. En ambulanshelikopter som lyfte från Gällivare fick snart vända sedan snöovädret gjort det omöjligt att ta sig fram.

– Samma sak hände när en räddningshelikopter från norska sidan sattes in, också den tvingades tillbaka, berättar Anders Calderäng, vakthavande befäl vid polisen i Norrbotten.

En grupp fjällräddare tog sig till slut fram till stugan på skoter trots mörker och snöfall och kunde undsätta mannen.

Klockan 23.38 lastades den skottskadade 46-åringen i en ambulans i Ritsem för att föras till Gällivare lasarett, en resa på mellan två och tre timmar. Enligt polisen ska mannens skador inte vara livshotande. Det finns inga misstankar om brott.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.