Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Vädersajter lyckas bara spå rätt varannan gång

Länk till större grafik finns till höger om artikeln.
Länk till större grafik finns till höger om artikeln. Grafik: Henrik Båge. Fakta: Kristoffer Örstadius. Foto: Alamy.
Sommarens väderprognoser har hittills träffat fel i snitt varannan gång. Det visar DN:s stora kartläggning av sex vädersajter. SMHI vinner kampen om bäst träffsäkerhet.

Det brukar sägas att svenskarna är det mest väderintresserade folket i världen. Vår nyfikenhet har öppnat upp för en rad gratistjänster på nätet och i mobilen som erbjuder uppgifter om det kommande vädret – timme för timme, ort för ort.

Men stämmer de detaljerade prognoserna med verkligheten?

DN har byggt ett datorprogram som analyserat väderprognoser från sex väderinstitut under 40 dagar i 19 svenska städer. Träffsäkerheten är i snitt 46 procent. Det innebär alltså att mer än varannan prognos slår fel.

Prognoserna har hämtats från väderinstitutens hemsidor: svenska SMHI, danska DMI, norska yr.no och Stormgeo, finska Foreca (gör prognoser till klart.se) samt amerikans­ka weather.com (gör pro­gnoser till appen ”Väder” som är förinstallerad i Iphone-mobiler). Därefter har uppgifterna jämförts med hur vädret blev.

SMHI vinner med en träffsäkerhet på i snitt 56 procent. Tvåa är yr.no med 50 procents träffsäkerhet. Sist kommer DMI som hade rätt i 37 procent av sina prognoser.

Sommaren är oftast en svår period för meteorologerna eftersom vädret kan ändra sig snabbt.

– Med det väderläge vi haft nu har det varit mycket regnskurar. Höst, vinter och vår är oftast enklare för oss, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

Träffsäkerheten skiljer sig kraftigt åt mellan olika delar av landet. I SMHI:s hemstad Norrköping stämde institutets prognos 29 av 40 dagar. För deras danska kolleger var motsvarande siffra i Östersund 8 av 40 dagar.

DN genomförde en liknande undersökning förra året. Även då fick SMHI flest rätt, följt av yr.no.

Nyligen investerade SMHI i en ny superdator som ska kunna ge mer exakta väderprognoser.

– Vi gör ständigt ett utvecklingsarbete för att modellerna ska bli bättre. Men det är fortfarande inte säkert att prognoserna blir mer rätt, säger Therese Fougman.

Hur gör du när du vill veta semestervädret efter jobbet?

– Jag använder SMHI:s app. Jag tittar dels på prognosen, men även på radarbilden för att få en större bild av hur läget ser ut.

I Stockholm vinner däremot yr.no med rätt 24 av 40 dagar. Väderintresserade Gävlebor bör i stället besöka klart.se som tar sina väderleksprognoser från finska Foreca.

Förra året krävde dåvarande miljöministern Andreas Carlgren (C) att meteorologerna skulle prestera bättre.

– Jag liksom alla andra som använder deras väderprognoser vill att det här ska fungera bra, sade han till DN i mars 2011.

Så gjorde vi undersökningen

1. DN har byggt ett datorprogram som sparat väderprognoser för 19 svenska städer från SMHI, DMI, yr.no, storm.se, weather.com och Forecas sajter. Inhämtningen har skett dagligen mellan klockan 11 och 13 – stad för stad. Uppgifterna gäller prognoser för nästföljande dygn klockan 14. Totalt handlar det om 4 560 prognoser.

2. Nästa dygn har uppgifterna jämförts med beräknad observationsdata som SMHI tillhandahåller.

3. Insamlingen har skett mellan den 2 juni och 12 juli 2012.

4. Kvaliteten på prognosen har bedömts utifrån temperatur, nederbörd och molnighet. För temperatur har vi godkänt fel på tre grader, upp och ner. För nederbörd har vi inte tagit hänsyn till antalet millimeter utan endast om det förekommit nederbörd eller ej. Gällande molnigheten har vi hellre gett rätt än fel. Om prognosen säger ”Lätt molnighet” och vädret blir ”Klart väder” har vi bedömt det som korrekt. Däremot blir prognosen ”Lätt molnighet” fel om det är mulet.

5. Samtliga faktorer ska stämma överens för att prognosen har bedömts som korrekt.

 

Grafik: Klicka för att öppna i stort format

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.