Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Vägledande skakvåldsmål avgörs i HD

Nu avgörs flera fall där föräldrar anklagas för att ha misshandlat sina barn. Experter har stridit mot varandra i domstolarna om så kallat skakvåld och andra skador. I dag kommer ett avgörande i Högsta domstolen (HD) som får stor betydelse.

Fallet i HD handlar om en pappa i västra Sverige som dömdes i hovrätten för att ha misshandlat sin son när han var elva veckor gammal. Enligt experternas bedömning hade pappan skakat pojken kraftigt.

Runt om i landet finns ett stort antal föräldrar som har anklagats för misshandel av sina spädbarn. Just nu prövar Svea hovrätt målet mot Bengt (se artikel intill). Totalt finns mer än 20 liknande fall i Sverige.

Gemensamt är att det oftast saknas annan bevisning, som att någon har sett föräldern vara våldsam eller att de är kända våldsverkare. I stället är det experternas diagnoser som har varit viktigast.

I stort sett rör det sig om två sorters skador. I några fall har barnen frakturer. I andra fall har de blödningar i huvudet.

Tidigare har åklagare och domstolar lutat sig mot experter som ansett att enda förklaringen till skadorna är att de små barnen har utsatts för grovt våld. En ledande företrädare är överläkaren Gabriel Otterman vid barnskyddsteamet i Uppsala. Han har själv vittnat och yttrat sig i i många rättsfall.

Men kritikerna har blivit allt fler. En av de första var läkaren Lina Davidsson. Hon har engagerat sig i flera fall för föräldrar som har anklagats för misshandel av sina barn. Under många år var hon ganska ensam.

– Det har varit väldigt motigt. Men nu är det fler som börjar lyssna. Det är bara en tidsfråga innan bubblan spricker, säger Lina Davidsson.

Hon är inte populär bland de som menar att det måste röra sig om barnmisshandel. Under hovrättsförhandlingarna mot Bengt säger kammaråklagare Ingemar Welander att Lina Davidsson ”spökar i sådana här mål”.

Men numera har hon fått stöd från flera betrodda experter som Ingemar Thiblin, professor i rättsmedicin. Han har bland annat vittnat i målet mot Bengt.

Samtidigt som flera fall prövas i domstol arbetar Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU), med en granskning av kunskapsläget. Utvärderingen väntas vara klar om två år.

DN har sökt överläkare Gabriel Otterman. Han vill i nuläget inte ge något kommentar, eftersom han själv ska vittna i hovrätten i dag. I stället hänvisar han till Jonas F Ludvigsson, ordförande i Barnläkarföreningen.

– Uppfattningen bland läkare är fortfarande att det förekommer barnmisshandel och att för få fall rapporteras. Det är välkommet att SBU utreder kunskapsläget. De bör ta hjälp av oss, säger Jonas F Ludvigsson.

Fakta.Tidigare fall

September 2004: En pappa i västra Sverige anklagas för att under en bilfärd ha skakat sin nyfödda dotter så illa att hon avled. Experternas utlåtanden ledde till att pappan dömdes till fem års fängelse för att ha vållat dotterns död. Sedan nya experter trätt fram har mannen beviljats resning.

Oktober 2007: Föräldrarna till en flicka åtalades för misshandel av deras nyfödda dotter. Pappan fick fyra års fängelse, medan mamman friades. Pappan har avtjänat straffet, men beviljats resning. Flickan omhändertogs och placerades i en annan familj.

April 2012: En tvåmånaders flicka i Skåne hämtades med ambulans sedan hon blivit dålig. Läkaren bedömde att hon utsatts för skakvåld. Pappan dömdes för grov misshandel till ett års fängelse. I somras avbröts rättegången i hovrätten i väntan på nya expertutlåtanden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.