Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Vakter skrev rasistiskt om gäster och hyllade våld

Ordningsvakter i Malmös krogliv har i en Facebookgrupp uttryckt sig nedsättande om mörkhyade och hyllat kollegers våld mot bargäster, avslöjar Aftonbladet.

Kommentarerna har ibland varit rasistiska. Kraftigt våld har gillats. Gäster har hängts ut med namn och bild.

Tidningen Aftonbladet beskriver innehållet i en dold Facebookgrupp med ett par dussin ordningsvakter som medlemmar, vakter som jobbar på några av Malmös mest kända nattklubbar.

Där skrivs saker som ”Neger Nils är vaccinerad, bojad och paketerad” och ”Minst 300 asylsökande, vannabegangsta och diverse löst folk har fått ett vänligt men bestämt nej tack i dörren.”

Kommentarerna har fått flera gillamarkeringar.

Den som skrivit de flesta av inläggen är chef för vaktgruppen. Han har bland annat skrivit:

”Herr XX var snabb med batongen som vanligt i natt utanför kebaben, helt skoningslös ... jag såg senare vid 06 hur XX haltade bort till taxibilar med tårarna rinnande, förtvivlad.”

Den som fått de beskrivna batongslagen har ett arabiskt namn, enligt Aftonbladet.

Kort efter det att tidningen börjar ställa frågor till vakterna om Facebookgruppen stängs den ner.

Vaktchefen ringer sedan upp tidningens reportrar och försöker förklara sig. När han konfronteras med några av de grövre kommentarerna medger han att de är ”olämpliga” och ”illa” och ”absolut inte okej”.

– Man fick sig en tankeställare, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.