Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Valborg – igelkottens värsta dag

Foto: NTB Scanpix

I dag torsdag är det valborgsmässoafton och flera svenskar kommer att titta på när de stora brasorna eldas upp. Men risken för att olika djur råkar illa ut under kvällen är stor. Varje år dör flera igelkottar i majbrasorna.

Det är full fart på gårdarna och rishögar samlas ihop för att eldas upp under valborg. Många gånger står de gigantiska högarna och väntar i några dagar, vilket lockar till sig igelkotten som älskar att sitta bland kvistar och grenar.

En igelkott som sitter i en rishög flyr till skillnad från många andra djur inte när den känner sig i fara. I stället kryper den ihop och visar sina taggar. En kombination av egenskaper som gör valborg till årets värsta dag för igelkotten.

– Igelkottar springer inte i väg för att det blir varmt eller börja brinna, i stället kryper de ihop och ligger kvar, och ofta eldas de upp i brasorna, säger Johanna Sandahl, ordförande på Naturskyddsföreningen.

Årligen dör ett flertal igelkottar i majbrasorna. Men det är inte bara igelkotten som riskerar att grillas. Rishögarna kan även locka fåglar i döden.

– Många småfåglar bygger bon i rishögar, som till exempel rödhake och bofink. De kan också fara illa av brasan, säger Johanna Sandahl.

Med några enkla knep kan man rädda både igelkottar och fåglar.

– Man kan flytta på brasan så att man kan se om det ligger några djur där. Annars kan man använda en pinne och peta runt ordentligt i högen, annars är det svårt att få igelkottarna att flytta på sig, säger Johanna Sandahl.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.