Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-25 00:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/valborgsvadret-smaruggigt-men-uppehall/

Sverige

Valborgsvädret: småruggigt men uppehåll

Det blir en kylslagen valborg i stora delar av landet.
Det blir en kylslagen valborg i stora delar av landet. Foto: Johan Nilsson/TT

Det blir en kylslagen valborg i hela landet men mest uppehållsväder. Till helgen smyger sig vårvärmen sakta tillbaka in över landet igen från sydväst.

Minnet av vädret är ofta kort. Men valborg hör till undantagen. Firandet äger ju i regel rum utomhus, vid brasorna, och dessutom inträffar den 30 april vid den tid på året då vädret är som kanske allra mest opålitligt.

Valborgsvädret kan bete sig nästan hur som helst: det kan vara vinterkallt, vårkyligt, försommarskönt eller – i alla fall i södra Sverige – högsommarvarmt, visar SMHI:s sammanställning.

Exempelvis var det nollgradigt och snöblandat regn i Stockholm på valborg 1981, och fyra år senare fick studentkörerna i Lund sjunga in valborg i snöslask, samtidigt som snön låg decimeterdjup i Småland.

Den varma våren 2000, däremot, nådde Markaryd hela 29 grader på valborgsmässoaftons eftermiddag, och ännu på kvällen, under firandet, var det över 20 grader i västra Götaland.

För två år sedan bjöd valborg på åskväder på Öland och Gotland. För fyra år sedan var det varmare i Norrbotten än i Götaland. Och så vidare.

Årets valborg ser ut att bli en av de lite mer kylslagna – kanske vältajmat med tanke på myndigheternas rekommendationer om att vi inte ska samlas i stora grupper i dessa tider av smitta.

Sedan en kallfront i fredags schasade bort varmluften från landet har temperaturerna blivit allt mer blygsamma. Varken under onsdagen eller torsdagen (valborg) kan man räkna med mer än ensiffriga temperaturer dagtid ens i sydligaste Sverige. Kanske 10 i Skåne.

Både natten mot onsdag och natten mot valborgsmässoafton blir kalla med minusgrader långt ner i landet, bland annat i Stockholm, Örebro och Skara. Under valborgskvällen och natten mot första maj ser det ut att bli molnigt och ruggigt men ändå med temperaturer några grader över nollan.

Men torsdagen bjuder i alla fall på uppehållsväder i hela landet, både under dagen och under kvällen, med reservation för någon enstaka skur.

Annars blir det en del regn under veckan. Dels med hjälp av fronter under tisdagen och fredagen, dels i form av skurar.

En fördel med det är att naturen får ett välbehövligt avbrott i den långvariga torkan.

Framåt helgen börjar lite mildare luft långsamt tränga sig på igen från sydväst, och på söndag kan man hoppas på 15 grader i Götaland och 10 i mellersta Norrland.