Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Våld en del av vardagen för ambulanspersonal

De arbetar för att rädda liv men på jobbet blir de hotade, misshandlade och utsatta för stenkastning. DN har kartlagt hot och våld mot Sveriges ambulanspersonal. Varje vecka sker flera angrepp som tvingar medarbetarna att utbildas i självförsvar.

– Klimatet har blivit hårdare. Tidigare var vi en ganska fredad grupp, folk visste att vi kom för att hjälpa till. Men den mentaliteten har ändrats, säger Birgitta Johansson, stationschef på Stockholms landstings ambulansbolag Aisab.

DN har tagit fram statistik om våld och hot från alla landets landsting och de privata bolag som kör ambulans.

Kartläggningen visar att det är vanligt att ambulanspersonal utsätts när de åker ut på uppdrag. Under årets första sex månader har det skett totalt runt tre incidenter i veckan.

Men undersökningen visar att risken skiljer sig avsevärt åt ­mellan de olika delarna av landet. På Gotland finns inte en enda incident rapporterad under perioden 2008 till 2014. I Stockholm har det hänt något varje vecka de senaste åren.

Birgitta Johansson på Aisab säger att det finns ett stort mörkertal eftersom sjuksköterskor och vårdare som jobbar i ambulans har vant sig vid hot och våld och därför inte rapporterar vad de varit med om. Det hårda arbetsklimatet har inneburit flera förändringar för ambulanspersonalen på Aisab.

– Polisen har utbildat vår personal i säkerhet. De lär oss hur man ska närma sig en bil, placera sig när man ringer på dörren och försvara sig vid angrepp, säger hon.

Totalt har 80 händelser rapporterats in i landet under årets första 26 veckor. Under hela förra året rapporterades 189 incidenter och under 2012 var siffran 211.

I Gävleborg rapporterades 14 händelser under förra året. Det är en kraftig ökning sett till att det inte inrapporterades en enda incident i landstinget under 2011.

– Vi ser att det är en ökande trend med hot och våld som följer utvecklingen i samhället. Det sker inte bara i storstäderna utan även på glesbygden. Det gör att vi måste arbeta mer med säkerheten för våra medarbetare, säger Jörgen Tranevik, ambulanschef i Gävleborg.

DN har tagit del av en stor mängd rapporter över händelser från i år. De visar att ambulanssjuksköterskor och ambulanssjukvårdare kan bli utsatta i en mängd olika situationer. Ofta är det den som de ska hjälpa som går till angrepp, men händelserapporterna berättar också om våldsamma åskådare och hotfulla anhöriga.

Landstingens och ambulans­bolagens statistik visar att det under 2012 och 2013 tycks ha skett ovanligt många angrepp mot ambulanspersonal jämfört med tidigare år. Men jämförelsen är osäker då flera ambulansbolag och landsting ändrat rutiner, eller helt enkelt inte sparat uppgifterna så länge.

Åsikterna går även isär om det blir vanligare med hot och våld ­eller inte. I Västra Götaland rapporterades som mest 78 händelser under 2010. I år har det hittills rapporterats in 22 fall av hot och våld mot landstingets ambulanspersonal.

– Det var ett större problem tidigare med bland annat stenkastning. Sedan dess har vi arbetat aktivt med projektet ”Människan bakom uniformen” där ungdomar fått ­träffa personer från polisen, ­ambulans och räddningstjänsten. Vi tycker att det har fått effekt, säger Elisabet Hammar, vårdenhetschef för ambulansen på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

All ambulanspersonal som DN pratat med är däremot överens om att mörkertalet är väldigt stort och att långt ifrån alla hot och angrepp rapporteras.

Den uppfattningen stärks om man jämför DN:s kartläggning med tidigare forskningsstudier. En svensk studie från 2011 visar att 66 procent av ambulanspersonalen upplever hot eller våld under sina arbetspass. 16 procent av de intervjuade hade utsatts för fysiskt våld i arbetet under det senaste året.

Fakta. Rapporterade ­händelser med hot och våld

Totalt i landet

2010: 148

2011: 124

2012: 211

2013: 189

2014: 80 (hittills i år)

Län 2012 2013 2014

Blekinge 0 0 0

Dalarna 2 3 1

Gotland 0 0 0

Gävleborg 9 14 2

Halland 13 5 2

Jämtland 5 3 0

Jönköping 3 2 1

Kalmar * 2 1

Kronoberg 3 3 2

Norrbotten 3 0 1

Skåne 11 8 2

Stockholm 69 50 24

Sörmland 1 5 1

Uppsala 6 14 9

Värmland 2 0 0

Västerbotten 0 2 0

Västernorrland * 4 *

Västmanland 7 2 6

Västra Götaland 61 56 22

Örebro 10 7 2

Östergötland 6 9 4

* uppgift saknas

Fakta. Stenkastning och skottlossning
Polisavspärrningar i Grimsta efter att en ambulans beskjutits.
Slet upp dörren i farten

Ulricehamn, 29 juni 2014

Medan personalen försöker hjälpa en medvetslös person attackeras de av en hotfull man. Sjukvårdarna tar skydd i bilen och försöker fly platsen med patienten när den aggressive mannen sliter upp förardörren i farten. ”Föraren kände sig livrädd”, står det i förundersökningen.

Sparkar och slag mot ansiktet

Göteborg, 11 april 2014

Ambulansen kommer till platsen för en singelolycka. Föraren i 20-årsåldern är aggressiv och på väg till sjukhuset börjar han sparka och slå mot en av sjukvårdarna som träffas i ansiktet. Polisen larmas som får hjälpa till att ta hand om mannen.

Besköts med flera skott

Stockholm, 19 februari 2014

En man ringer efter ambulans i Stockholmsförorten Grimsta. När sjukvårdarna ska hjälpa honom upp på båren drar han fram ett vapen och riktar det mot personalen. Han skjuter flera skott efter den flyende ambulanspersonalen som klarar sig oskadd. Mannen tar senare sitt liv.

Tvingades fly stenarna

Stockholm, 10 juni 2013

Under upploppen i Stockholms förorter i fjol utsätts flera polis- och räddningsfordon för stenkastning. I Tensta kastar någon sten mot sjukvårdarna när de bär ut en bår ur sin ambulans. De tvingas avbryta ­arbetet och fly platsen och åter­vänder först när de får poliseskort.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.