Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Våldet bland unga tjejer ökar kraftigt

Unga tjejer är en alltmer våldsutsatt grupp. Flickornas plats i statistiken ökar betydligt snabbare än övriga gruppers – både som offer och förövare. Framför allt ökar fallen där tjejer misshandlar tjejer.

– Att våldsutsattheten ökar snabbare bland unga tjejer än i andra grupper hänger sannolikt samman med att vi under en lång period kunnat se att allt fler unga tjejer också misstänks för att ha utövat våld. Man ger sig nämligen oftast på personer i sin egen kategori, säger Sven Granath, kriminolog på Brottsförebyggande rådet, Brå.

DN har granskat brottsstatistik från de senaste tio åren och den tydligaste trenden är att flickors utsatthet för våld ökar kraftigare än i andra grupper.

De som slår flickor blir allt fler: De misstänkta för misshandel av 15–17-åriga tjejer ökade med 63 procent bara mellan 2008 och 2010.

Dessutom blir fler tjejer slagna. Trots att pojkar är överrepresenterade som brottsoffer i misshandelsfall, utgör flickorna en allt större del. 2008 utgjorde flickor en fjärdedel av våldsdrabbade i åldern 15–17 år. Två år senare är nära var tredje misshandel i åldersgruppen riktat mot en tjej.

Men flickorna misshandlar också själva i allt större utsträckning. De senaste tio åren har antalet tjejer mellan 15 och 20 som misstänks för misshandel ökat med nära 119 procent.

Bilden av ett ökat ”tjejvåld” bekräftas även av Mathias Henriksson som arbetar på ungdomsroteln på Citypolisen i Stockholm.

– Vi ser nu att den typen av brott som tidigare framför allt grabbar ägnade sig åt, som misshandel och rån, även blir allt vanligare att tjejer gör sig skyldiga till, säger han och menar att det är en tuffare jargong från unga tjejers sida – även i de fall där det inte leder till polisanmälan.

– Vad det beror på kan jag bara spekulera i men man har märkt en attitydförändring, säger Mathias Henriksson.

Enligt Sven Granath är tjejers våld fortfarande ett undergranskat område men han menar att det inte längre går att bortse från att det blivit vanligare med tjejer som slår andra tjejer.

– I dag kan det vara ett sätt för tjejer att hävda sig, på samma sätt som det i alla tider varit det för killar, säger Sven Granath.

Samtidigt menar han att den verkliga ökningen sannolikt är mindre än ökningen i statistiken och att det tidigare funnits ett stort mörkertal som nu gradvis försvinner.

– Under lång tid betraktades det knappt som våld när tjejer slogs och därmed anmäldes det inte. Att man i dag tar kvinnors våld på större allvar är positivt. Ett samhälle där kvinnor betraktas som ofarliga är inte särskilt jämställt.

Kan man tänka sig att det bland dagens unga killar har blivit mindre tabu att slå en tjej eftersom man i högre grad ser på tjejer och killar som jämlikar?

– Nja, snarare är det så att våld mot kvinnor är ett betydligt större problem i ojämställda samhällen, säger Sven Granath.

Han menar att även om jämställdhet mellan män och kvinnor skulle kunna göra att steget för en kille att slå en tjej i ett bråk blir mindre, så överväger de positiva effekterna som en allmänt ökad respekt för kvinnor och kvinnors rättigheter har för att minska våldet.

Antalet tjejer mellan 15 och 20

Antalet tjejer mellan 15 och 20 som misstänks för misshandel, inklusive grov ej dödlig utgång, har ökat med 118,5 procent de senaste tio åren. Bara mellan 2009 och 2010 steg siffran med drygt 14 procent.

2000: 428

2010: 935

Fler misshandelsfall där flickor är offer

Mellan 2008 och 2010 steg antalet misstänkta för misshandel av av unga flickor 15–17 år gamla med hela 63 procent.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.