Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Våldsamma upplopp i Malmö

Oroligheter som växte till rena upplopp utbröt åter i stadsdelen Rosengård i Malmö på torsdagskvällen sedan flera hundra ungdomar kastat sten på bussar och bilar, majoriteten av dem boende i området men också ditresta forbollshuliganer. Först vid halv tre-tiden var situationen under kontroll. En person greps och en person omhändertogs av polis.

Vid 23-tiden hade polisen dragit sig tillbaka från området högt upp på Amiralsgatan, vid gatans sträckning genom Rosengård. Runt en rondell låg sju, åtta utbrända bilsläp som ungdomarna dragit dit från de båda bensinstationerna intill, en Preem- och en Shellmack.

Båda mackarna stängdes helt - även automatpumparna spärrades för att förhindra att bensin ska kunna tappas ut och användas för att starta fler bränder i området.

Ett antal av de våldsamma ungdomarna attackerade kort efter en av mackarna och kastade gatstenar mot de neddragna jalusierna i kontorsdelen.

Plötsligt dök polisen upp på nytt vid rondellen, med en stor styrka transporterad dit med ett 20-tal minibussar. Styrkan gick genast till attack mot ungdomarna.

En mycket kraftig explosion hördes när upploppsmakarna detonerade en slangbomb.

Under kvällen kallade polisledningen in extra personal både från Malmö och angränsande polisdistrikt.

Ett av polisens tyngre fordon attackerades och fick så pass svåra skador att det fick köras undan.

Eftersom säkerheten för brandförsvarets personal inte kunde garanteras av polisen under oroligheterna på torsdagskvällen utfördes ingen bekämpning av bränderna. Senare satte dock polisen in viss bekämpning. Ett specialfordon med skopa framtill och vattentank på flaket manövrerades av poliser. Vattenbekämpning med slangar utfördes av två poliser medan ett stort uppbåd kolleger, utrustade med sköldar, skyddade dem mot befarade attacker med gatsten.

Tidigare under kvällen kastade ett hundratal undomar föremål mot förbipasserande bilar från en gångbro vid den sträckning av Amiralsgatan som ligger i Rosengård.

- Framkomligheten är begränsad, sade informatör Eva-Gun Westford vid Skånepolisen.

Skånetrafiken drog raskt in två busslinjer på grund av oroligheterna.

- Det böljar fram och tillbaka och vi har ett antal bränder. Vid 19-tiden, då polisen skulle släcka några bränder, började man kasta sten och då bedömde vi situationen som våldsamt upplopp, sade Eva-Gun Westford till DN.se vid 21-tiden.

Även väktare som patrullerade inne i bostadsområdet attackerades.

- Man har kastat sten och ägg på dem, uppgav Westford.

Under kvällen rullade ungdomar också ut soptunnor på Ramels väg i södra delen av Rosengård.

Ledningen för polisen gick ut med ett anrop till poliser som arbetade kvällspass att ingen tilläts gå hem från sitt skift innan man visste hur händelserna utvecklade sig.

- Vi har kraftsamlat med vad vi har och är strax under hundra som arbetar med insatsen. Nu håller vi på att inventera varifrån vi kan få förstärkning och hur vi ska kunna ha uthållighet i det här, sade Westford.

Pressfotografen Drago Prvulovic var åsyna vittne, på plats i Rosengård.

- Det var livsfarligt. De slängde sten på fotograferna också, sade han till TT vid 22-tiden.

Mest kaotiskt var det vid rondellen i korsningen Amiralsgatan-Ramels väg.

- Där har ett gäng ungdomar fått härja i stort sett ostört tidigare i kväll. De har släpat ut bland annat släpvagnar från en bensinstation på gatan och de har tänt fyr på en massa saker, sade Prvulovic.

När Prvulovic tog sina första bilder vid 20-tiden på kvällen såg han varken till polisen eller räddningstjänsten, däremot ett hundratal ungdomar. Han har ingen uppfattning om hur många av dem som var aktiva.

- Där fanns inga myndighetspersoner alls.

Senare förändrades läget.

- Nu håller man på och skyfflar bort de brinnande föremålen med bulldozer och polisbilar kör inne bland husen, sade Prvulovic vid 22-tiden.

Vid två-halv tretiden på fredagsmorgonen var situationen under kontroll enligt Skånepolisen och resten av morgonen har varit lugn.

En person greps under natten misstänkt för våldsamt upplopp och en person omhändertogs av polis.

- Majoriteten av dem som deltog i upploppen är personer boende i Rosengård men där var också element med kopplingar till autonoma grupper och fotbollshuliganer, säger länsvakthavande på Skånepolisen till DN.se tidigt på fredagsmorgonen.

Polisen i Skåne håller fortsatt beredskap och har också tagit in hjälp från angränsande län inför helgen.
Oroligheterna i Rosengård har koppling till en konflikt om en källarlokal som tidigare använts som bland annat moské. Fastighetsägaren vill använda den till annat och Islamiska kulturföreningen har tidigare i höst flyttat ut och lämnat tillbaka nycklarna.

Den 24 november förklarades lokalen ockuperad av några ungdomar. I måndags slog polisen till och tömde lokalen, skriver TT.

På onsdagen avbröts polisbevakningen, men då försökte ungdomar genast ta sig in i lokalen igen. Fastighetsägaren svarade med att placera ut containrar framför lokalen och efter det utbröt oroligheterna.

Våldsamma upplopp i Malmö

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.