Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Våldsamma vänsterextremister synas i Uppdrag Granskning

Två slovakiska gästarbetare som misshandlas, en liberal som slås till marken, en moderat ungdomsordförande som hotas och får överfallslarm, en sjuårig flicka och hennes mormor som vaknar av glassplitter och tårgas i rummet där de sover.

Uppdrag Granskning i SVT1 på onsdag fortsätter att granska det politiska våldet, denna gång våldet från den autonoma vänstern.

I programmet visas flera filmer som de våldsamma vänsteraktivister som kallar sig antifascister själva tagit under attackerna; hur människor sparkas ned och slås till marken med stolar. Hur medlemmar i Revolutionära fronten, den mest militanta vänstergruppen i Sverige i dag sprejar ner hus, slår sönder dörrar och fönster där politiska motståndare, nazister, f d eller förmodade högerextremister bor.

Men programmet beskriver också hur hyllningar till våldsdömda vänsterextremister smyger sig in i helt andra sammanhang: Som när tio maskerade aktivister står på scen när Kulturhuvudstadsåret i Umeå invigdes med tröjor där det står "Free Joel".

Joel är den dömde 35-årige vänsteraktivisten Joel Bjurströmer Almgren, som då satt häktad och i april dömdes till sex och ett halvt års fängelse för försök till dråp i Kärrtorp i december förra året.

Enligt domen har Joel Bjurströmer Almgren knivskurit en man vid det bråk som uppstod efter nazist­attacken mot en demonstration mot rasism i Kärrtorp.

I chattloggar från en beslagtagen dator tillhörande en framträdande medlem i Revolutionära Fronten i ett annat fall beskrivs och kommenteras våldet i förhärligande ordalag:

– Asså, när han och jag fotbollssparkar exakt samtidigt i slutet mannen det är brutish.

hahaha ja, fett najs.

du vet jag fick en riktigt bra träff i ögat.

– fyfan va nasty haha.

Så här kan det låta i en annan beslagtagen chattlogg:

– Alltså vi slåss sjuk fult, alltid fler, nästan alltid beväpnade.

– Ingen moral, bara taktik.

– Jag har liksom hoppat jämfota i huvudet en gång.

Ett fall som uppmärksammas särskilt i Uppdrag Granskning är misshandeln av två slovakiska gästarbetare i Stockholm den 13 september förra året. På väg hem från jobbet gick de båda upp från tunnelbanan och kom i vägen för ett gäng våldsamma, maskerade vänsterextremister, överfölls bakifrån och misshandlas svårt.

– Två, tre personer hoppade på min rygg. Och sedan började flaskorna komma, säger en av männen.

Vänsterextremisterna, med anknytning till Revolutionära fronten, försökte störa en demonstration arrangerad av nazistiska Svenskarnas parti. Slovakerna togs för nazister och vänsteraktivisterna försökte senare förklara det med att hänvisa till en logo på den ene mannens tröja. De båda slovakerna säger till Uppdrag Granskning att de inte är nazister eller fascister, bara vanliga arbetare. Attacken filmades och publicerades senare på Revolutionära Frontens Facebooksida.

Fem personer är åtalade för det överfallet i en rättegång som avslutades i dag, onsdag. Totalt är åtta personer åtalade för att bland annat ha misshandlat en nazist, slängt brandbomber och för att ha hotat nazister med attacker mot bostäder. Åklagaren Malin Arentoft krävde tre och ett halvt års fängelse för en 20-årig vänsterextremist från Strängnäs.

I sin slutplädering sade hon att det rör sig om organiserad brottslighet:

– De är alltid flera, de är nästan alltid maskerade, de rör sig i klump och sprider efteråt information kring vad man gjort. Man till och med sprayar ”RF”, signerar sina brott och säger ”titta här är vi”, rapporterar TT.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.