Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Våldtäkter mot asylsökande pojkar oroar

• 15-årige Namir hade kommit till Sverige för att starta ett nytt liv. Några dagar senare slogs han ned och våldtogs på en åker.

• Överläkare Björn Ramel i Malmö varnar för att socialtjänstens resursbrist gör att traumatiserade flyktingbarn inte upptäcks i tid. På kort tid har tre fall av våldtäkt mot asylsökande pojkar polisanmälts.

Just nu pågår flera polisutredningar om sexualbrott på och i  anslutning till olika typer av asylboenden. Gemensamt är att offren är unga pojkar, både ensamkommande och barn som rest hit med sina föräldrar.

Tre av fallen rör våldtäkt mot barn under 15 år och i två av dessa väntas rättegång inom de närmaste veckorna. Kammaråklagare Emma Berge i Växjö utreder ett av fallen, där en pojke som tros vara 12  år gammal ska ha utsatts för övergrepp i anslutning till ett HVB-hem för ensamkommande i Alvesta.

– I bevisningen ingår en filmsekvens som visar en del av brottet. Varför de misstänkta filmat vad som skett vet jag inte och något motiv har inte framkommit i övrigt, säger Emma Berge och förbereder åtal mot två ensamkommande 16-åriga pojkar för våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

I ett annat ärende misstänks två 16-åriga ensamkommande ha förgripit sig på en pojke som uppges vara 11 år genom våldtäkt respektive sexuellt ofredande. Brottplatsen är här ett familjehem i Uppsala och även i denna utredning ingår en filminspelning.

– Vi håller ett sista videoförhör med målsäganden i dag, därefter räknar jag med att utredningen är klar, sa kammaråklagare Lars Tyllered på onsdagen.

Den tredje våldtäktsutredningen leds av polisen i Västerås och gäller en händelse på ett större asylboende i kommunen. Målsäganden uppges vara i tioårsåldern, men någon misstänkt har ännu inte kunnat gripas.

Även sexuella ofredanden mot asylsökande pojkar förekommer bland de ärenden som DN kartlagt, däribland en incident på ett asylboende i Ljungby för cirka två veckor sedan. Även här ska offret vara tio år.

– Utredning pågår och vi har en 22-årig misstänkt, det är allt jag kan säga, kommenterar åklagare Emma Berge.

De boendeansvariga har enligt polis och åklagare en viktig roll för att övergrepp ska komma till myndigheternas kännedom. I ett fall i  Västerås hade verksamhetschefen på ett HVB-boende emellertid som policy att personalen helst skulle undvika att göra anmälan, vilket uppdagades då en pojke i november förra året flydde hemmet sedan han utsatts för sexuellt ofredande. Uppgifterna framgår av en rapport från Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

HVB-hemmet har nu tvingats stänga.

– Otryggheten och bristerna är på många boenden stor och de risker som barnen utsätts för kan yttra sig även i sexuella övergrepp, säger barnombudsman Fredrik Malmberg, som nyligen presenterade en skarpt kritisk rapport om omhändertagandet av ensamkommande barn och unga.

Under fjolåret tog Migrationsverket emot 35 369 asylansökningar från personer med en uppgiven ålder under 18 år utan kända vårdnadshavare i landet. Det kan jämföras med 28 081 personer för hela perioden 2000–2014. Det är nu socialtjänstens ansvar att se till att denna stora grupp – där två av tre utgörs av pojkar och unga män från Afghanistan – får boende, skolundervisning och allmän omsorg.

Som DN tidigare rapporterat har mängder av kommuner lex Sarah-anmält sig själva på grund av resursbrister och enligt Socialstyrelsen hinner nästan varannan socialtjänst inte ens träffa de ensamkommande för utredande samtal.

”Samhällets förmåga att ta emot ensamkommande barn är fortsatt starkt utmanad”, skriver Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, i sin nationella lägesbild från januari.

– Det är centralt att gode män, socialsekreterare och personal på boenden och skolor hinner lyssna på de unga som kommit hit och i många fall bär på traumatiska upplevelser. Dessa individer behöver inte sällan professionell hjälp, därför måste vuxna omkring dem reagera i tid, säger Björn Ramel, överläkare i barnpsykiatri vid Teamet för krigs- och tortyrskadade i  Malmö.

I två av de ovanstående våldtäkterna kommer såväl målsägandena som misstänkta från Afghanistan. Detsamma gäller ett fall från i höstas som snart tas upp i hovrätten över Skåne och Blekinge (se artikel nedan).

Enligt en rapport från FN-organet Unicef är just Afghanistan ett av de länder där homosexuella övergrepp på unga pojkar förekommer i  organiserad form, trots förbud i  lagen.

– Inom barnpsykiatrin möter vi flyktingungdomar som varit med om detta, men också dem som utsatts för övergrepp på resan hit. Liksom andra traumaoffer kan de må dåligt och bland annat reagera med stora svängningar i sina känslor, säger Björn Ramel.

– Sexuella trauman är elakartade och många lägger skulden på sig själva. Vi vet att offer också kan bli förövare. Det är sällsynt, men risken finns.

15-årige Namir utsattes för en gruppvåldtäkt på en åker

Foto: Daniel NilssonFoto: Daniel Nilsson

15-årige Namir hade kommit till Sverige för att starta ett nytt liv. Några dagar senare slogs han ned och våldtogs på en åker.

Namirs advokat vill att han ska slippa vittna ännu en gång: ”Det som hänt har gjort att pojken känner sig förstörd för livet”

Namir kom med flyktingströmmen till Malmö i september förra året. Med sig hade han en smart mobil, lite kläder och en av sin mammas blommiga sjalar.

Liksom 2 636 andra ensamkommande från Afghanistan den här månaden hoppades han att Migrationsverket skulle bevilja honom permanent uppehållstillstånd. I  väntan på en kommunplacering och fortsatt utredning fick Namir plats på Attendos transitboende i  skånska Maglarp.

På kvällen den 16 september 2015 frågade tre 16-åriga afghanska pojkar om Namir och hans rumskamrat vill följa med till en mataffär. Dagen innan hade killarna bjudit med Namir till stranden, men då hade han stannat kvar på rummet.

Den här gången sa Namir ja.

– Det som hände sedan är i det närmaste oförklarligt. Men min slutsats är att det egentligen inte funnits något sexuellt motiv utan att avsikten varit att skända och förnedra, säger advokat Jörgen Malmunger, som utsetts till Namirs målsägandebiträde.

Nu är Namir kallad att vittna i  hovrätten över Skåne och Blekinge, där de tre 16-åringarna står åtalade för grov våldtäkt. De sistnämnda dömdes i december av Ystads tingsrätt till sluten ungdomsvård i 8 respektive 10 månader men försvaret vill nu få domen upphävd.

– Jag menar att bevisningen är övertygande och att domarna tvärtom bör skärpas, säger kammaråklagare Emma Sonesson.

Det är dock oklart hur målet kommer att utveckla sig. Jörgen Malmunger anser att Namirs psykiska skador gör det omöjligt för honom att medverka.

– Jag anser att han är så traumatiserad att man inte kan höra honom inom överskådlig framtid. Som tur är finns det inspelade videoförhör och omfattande teknisk bevisning, säger advokaten.

 

Varje gång jag skrek slog han mig och höll för min mun.

 

DN återger här det händelseförlopp som ligger till grund för tingsrättens fällande dom:

Mörkret hade fallit över slätten när Namir och de fyra andra gick längs med motorväg E6 söderut mot Trelleborg. Namir hade lurar i  öronen och lyssnade på musik. Efter kanske 40 minuter var gruppen framme, men då var alla affärer stängda.

På väg tillbaka upptäcktes pojkarna av en polispatrull.

”Ni kan inte gå här nära bilarna, det är farligt”, sa poliserna på engelska innan de körde vidare.

Namir och de andra gick ner i diket. När polisbilens bakljus inte syntes längre slet tre av pojkarna tag i  Namir. Han drogs ut på åkern, fick slag och sparkar och trycktes ner i leran. När pojkarna började dra i  hans mjukisbyxor drabbades Namir av panik. Han kämpade emot för sitt liv, skrek ”sluta” men fick bara ännu mer stryk.

Ett knä trycktes mot Namirs nacke. Den första våldtäkten pågick i säkert tio minuter, skulle Namir senare berätta.

Gärningsmannen var den av pojkarna som Namir uppfattade som ledaren.

Under tiden höll de andra två fast honom och pressade in lera i  hans mun för att få honom att sluta skrika. Namir tänkte på poliserna och önskade att de kunde komma tillbaka.

Den andra våldtäkten skedde på samma sätt. Namir gjorde förgäves nya försök att komma loss och bestraffades med mer våld.

”Varje gång jag skrek slog han mig och höll för min mun”, står det i polisens förhörsprotokoll.

Pojke nummer tre tvekade. Ledaren röt åt honom, men pojken klarade inte av att genomföra våldtäkten.

Den ende som inte deltog i övergreppet var rumskamraten. Med huvudet nedtryckt i leran kunde Namir se pojken sitta i mörkret en bit bort, passiv.

Efteråt är det tyst. Namir drar upp sina leriga byxor, reser sig och torkar jord och blod från munnen och näsan. Kvar på åkern ligger några pappersservetter som gärningsmännen torkat av sig på.

När Namir stapplar fram i mörkret, fortfarande blödande, upptäcker han att hans händer är hårt knutna och inte går att öppna. Det är som om fingrarnas leder har låst sig.

Innan pojkarna kommer fram till transitboendet blir Namir tillsagd att öva in en historia. Ifall personalen skulle fråga om skadorna i hans ansikte ska han säga att han börjat bråka med en av killarna och att de slagits lite grann. Säger han sanningen kan han räkna med mer problem, förklarar ledaren.

”Om det här blir avslöjat, då är det din heder du blir av med”, säger han.

Därefter tvingar de in Namir i  duschen, där ledaren sätter på kranen. Namir protesterar både nu och då han senare blir inföst i ett rum.

För att få tyst på honom ger sig de tre på honom igen och håller för hans mun, innan de till slut släpper honom.

”Jag kunde inte andas via näsan och höll på att svimma”, berättar Namir senare via tolk.

Den natten sover Namir ingenting. Skadorna värker och han är fortfarande alldeles uppjagad. När han tror att de andra somnat smyger han ut i korridoren och går i väg till nattpersonalens rum. Där bryter han ihop.

”Han grät mycket och skakade i  kroppen”, berättar en av de anställda i polisförhör.

Namir är livrädd. Nästa dag ska en buss ta honom och de andra asylsökande vidare till olika boenden och han vill för allt i världen inte hamna på samma ställe som de andra.

Den anställde tröstar Namir och övertalar honom att de måste ringa polisen.

Sedan sker händelserna slag i slag. En ambulans hämtar Namir, polisen griper de tre pojkarna, blodfläckar och leriga kläder säkras i deras rum och på åkern beslagtas de spermakladdiga servetterna.

Läkare ska senare konstatera att såväl skador som dna-spår styrker det Namir har berättat. Men ingen av de gripna erkänner och Namirs rumskamrat säger sig inte ha sett någonting.

”Om man får reda på detta brott i  hemlandet så skulle alla hämnas, ta lagen i egna händer. Det är det värsta brottet man kan göra i Afghanistan”, säger den anställde på transitboendet, själv afghan, när han hörs av polisen.

Under polisutredningen blir Namir mer och mer sluten. Under det sista förhöret ber han att få slippa upprepa vad som hänt och flyr gråtande ur förhörsrummet och ut på gatan.

– Det som hänt har gjort att pojken känner sig förstörd för livet, säger hans ombud Jörgen Malmunger.

När målet prövades av Ystads tingsrätt i december ansåg åklagaren att Namir var i för dåligt psykiskt skick för att medverka och domstolen accepterade att videoförhören från polisutredningen spelades upp. Hovrätten har nu, på begäran av försvararna, beslutat att Namir måste infinna sig då målet prövas den 29 februari.

– Det är bra, annars vi får ingen chans att ställa frågor, säger advokat Jörgen Larsson som försvarar en av de åtalade.

Målsägandebiträdet Jörgen Malmunger anser att Namir, som i  dag genomgår psykiatrisk behandling, fortfarande inte kan delta:

– Vi kommer att presentera ett nytt läkarintyg som styrker detta.

De dömda 16-åringarna är i avvaktan på rättegång tvångsomhändertagna enligt lagen om vård av unga.

Fotnot: Namir är ett fingerat namn.

Nyligen anmälda sexbrott
  • Alvesta. Två 16-åriga ensamkommande pojkar väntar på att åtalas för våldtäkt mot barn och barnpornografibrott i början av januari. En ensamkommande pojke som uppges vara 12 år och bodde på samma HVB-hem ska ha utsatts för övergrepp utomhus och samtidigt filmats.
  • Uppsala. Två 16-åriga ensamkommande pojkar väntar på att åtalas i  en utredning rörande våldtäkt mot barn, sexuellt ofredande och barnpornografibrott. En ensamkommande pojke, som uppges vara 11 år, hälsade på i  ett familjehem och ska där ha blivit våldtagen och ofredad.
  • Västerås. Personal vid ett stort asylboende anmälde i januari i år en misstänkt våldtäkt på en 10-årig pojke. Ännu är ingen misstänkt gripen.
  • Ljungby. Personal vid ett asylboende anmälde i januari att en 10-årig pojke utsatts för sexuellt ofredande. En 22-årig man riskerar nu åtal.
  • Västerås. En ensamkommande pojke i okänd ålder ska ha flytt från ett HVB-hem i november efter att ha utsatts för sexuellt ofredande. Ännu är ingen misstänkt gripen.
  • Trelleborg. Tre 16-åringar pojkar ska, enligt Ystads tingsrätt, ha utsatt en 15-årig pojke för grov våldtäkt i september i fjol. Domen prövas inom kort av hovrätten.
Fakta. Våldtäkter mot flickor vanligast

Enligt BRÅ:s preliminära statistik ökade antalet våldtäkter mot pojkar i åldern 15–17 år mellan 2014 och 2015. Förra året gjordes 48 polisanmälningar jämfört med 26  året innan. Även antalet anmälda våldtäkter mot pojkar under 15 år ökade, från 229 till 255.

Motsvarande siffror för flickor är långt högre, men enligt BRÅ-statistiken ska en markant minskning ha skett senaste året. 2015 anmäldes 1 421 våldtäkter mot flickor under 15  år jämfört med 1 994 året innan. Motsvarande siffror för våldtäkter mot flickor 15–17  år var 844 under 2014 och 601 under 2015.

Få fall leder till fällanden. I fjol dömdes 125 personer för våldtäkt mot barn. Källa: BRÅ

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.