Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-19 14:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/valdtaktsdomde-juristen-overklagar-till-hd/

Sverige

Våldtäktsdömde juristen överklagar till HD

Högsta domstolen på Riddarhustorget.
Högsta domstolen på Riddarhustorget. Foto: Leif R Jansson/TT

Den jurist som Svea hovrätt i början av december dömde till två års fängelse för att ha våldtagit sin kvinnliga kollega Tyra på en firmafest har nu överklagat sin dom till Högsta domstolen.

Ivan Solander
Rätta artikel

DN kunde i november avslöja att Tyra, som egentligen heter något annat, förlorade sitt jobb efter våldtäkten som hon utsattes för. Hennes manliga kollega som tidigare var verksam på en byrå för humanjuridik i Stockholm, dömdes för våldtäkt i både tings- och hovrätt. 

Nu överklagar mannen sin dom till högsta instans. I överklagan yrkar mannens advokat på att juristens dom ska strykas och att hovrättsförhandlingen ska tas om. I andra hand menar advokaten att åtalet mot den våldtäktsdömde juristen helt ska ogillas och att det skadeståndskrav på 125.000 kronor han ålagts med inte ska gälla.

Mannens advokat baserar överklagan på att hovrätten skulle ha varit jävig i domen mot juristen och att den redan skulle ha avgjort skuldfrågan när försvaret presenterade nya bevis i fallet. Försvaret yrkade redan i hovrättsförhandlingen på att rätten var jävig och försökte få till stånd en ny förhandling, vilket avslogs.

– Vi har överklagat dels själva domen men också hovrättens beslut om jäv. Jag skulle bli väldigt förvånad om HD inte beviljar prövningstillstånd och om de inte undanröjer domen så att det blir en ny förhandling i hovrätten, säger mannens advokat Martin Persson.

I överklagan skriver han att en andra anledning till det nya överklagandet är att Högsta domstolen bör avgöra hur bevisvärderingen ska göras när ”både tilltalads och målsägandes uppgifter är trovärdiga och tillförlitliga samt när båda har stödbevisning som styrker deras berättelse”.

För att Högsta domstolen ska ta upp ett mål krävs först att de beviljar ett prövningstillstånd. Endast drygt 100 av 5.000 fall som överklagas beviljas ett sådant.

För att få prövningstillstånd krävs att en eventuell dom i Högsta domstolen ska vara principiellt viktig och kunna bli prejudicerande och därmed ge vägledningen för hur lägre instanser ska bedöma liknande fall. Om så inte är fallet kan prövningstillstånd bara ges om det föreligger synnerliga skäl, som till exempel grovt rättegångsfel i tidigare instans.

I  överklagan skriver mannens advokat Martin Persson att hovrättens beslut om fängelsedom och skadestånd kan ge långtgående generella konsekvenser och undergräva samhällets förtroende för domstolarnas opartiskhet.

– Har det varit så att jäv förekommit så innebär det ett grovt rättegångsfel och man måste ta om hela rättegången. Min uppfattning är att det kommer ske, säger han till DN. 

Läs mer: Tyra fick gå efter våldtäkten – nu tar flera anställda advokatbyrån i försvar

Läs mer: Våldtogs av juristkollega efter sommarfest – nu får kvinnan gå