Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Våldtäktsoffer ofta invandrare

En stor andel av våldtäktsoffren är invandrarkvinnor, visar DN:s granskning av sexualbrotten. Oftast är det deras män som åtalas.

På måndagen kunde DN berätta om de 63 våldtäktsmål i Stockholms län från år 2003 som ledde till åtal. Tillsammans med åtalen för sexuellt utnyttjande väcktes åtal i 103 mål.

I dessa mål är invandrarna klart överrepresenterade, både som gärningsmän och som offer - år 2003 utgjorde de utländs­ka medborgarna 5,3 procent av befolkningen. I 36 av fallen - närmare 35 procent - framgår det att de åtalade antingen är utländska medborgare eller har kommit till Sverige nyligen. De drabbades bakgrund är inte lika lätta att kartlägga, eftersom deras personuppgifter ofta är hemliga. I minst 13 av fallen är det invandrarkvinnor som har utsatts av en person i deras närhet.

Oftast är det maken eller en sammanboende som är åtalad. Sådana fall är ofta de mest brutala, där kvinnan både har våldtagits och misshandlats svårt. De ger också de strängaste straffen. Det allra strängaste straffet i DN:s granskning gällde en polsk kvinna som arbetade svart i Sverige. Hon misshandlades och våldtogs upprepade gånger av sin sambo. Han dömdes för grov våldtäkt och grov kvinnofridskränkning till nio års fängelse och utvisning.

Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, har studerat invandrarnas andel i våldtäktsmål. Han har också konstaterat att invandrarna är kraftigt överrepresenterade i den typen av brott, men han varnar för att dra för långtgående slutsatser. Han tror att anmälningsbenägenheten är betydligt högre när gärningsmannen är socialt missanpassad.

Våldtäkter inom socialt välanpassade familjer anmäls inte lika ofta, tror han. Invandrare i Sverige lever oftare i socialt mer utstötta miljöer vilket gör att de blir överrepresentade.

- I det här fallet handlar det inte bara om våldtäkt utan också om misshandel. Då blir det ett speciellt urval, anser Jerzy Sarnecki.

De så kallade gruppvåldtäkterna, som fått stor uppmärksamhet, är däremot relativt ovanliga i DN:s granskning. I fem fall handlar det om flera män som har förgripit sig på samma kvinna.

I de 103 mål som DN har grans­kat åtalades 110 personer. En enda kvinna åtalades för att ha utnyttjat sin då sexårige sonson. Hon friades nyligen helt i Svea hovrätt. Åldern på de åtalade varierar kraftigt. Från 15 år, då man blir straffmyndig, till 67 år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.