Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Våldtog barn – hånade henne efteråt

En ung man i mellersta Sverige döms av hovrätten till fängelse för våldtäkt mot barn. Efter övergreppet hade han skickat ett meddelande till flickan: ”Hahaha vart du ägd eller?”.

Våldtäkten begicks för snart ett år sedan. Offret och förövaren hade kommit i kontakt med varandra på Facebook dagen innan.

Av konversationen framgår att mannen kände till att flickan bara var 13 år och såväl tingsrätt som hovrätt menar att han i vart fall borde ha antagit att hon var under 15. Efter händelsen har mamman vittnat om att flickan inlett ett självskadebeteende och varit ovillig att prata om den.

Den 18-årige mannen hade hämtat upp flickan med bil på kvällen och kört runt ett tag innan han stannade och de började kyssas. Han tog på henne och frågade sedan om hon kunde tillfredsställa honom oralt. När de skilts åt skickade han ”Hahaha vart du ägd?” till henne, men därefter ville han i konversationen inte kännas vid att något ens hänt.

Den lägre rättsinstansen bedömde brottet som sexuellt utnyttjande av barn för att man ansåg att flickan frivilligt gått med på det sexuella umgänget, att det präglades av ömsesidighet och att hon själv väckt frågan om det. Påföljden bestämdes till villkorlig dom med 75 timmars samhällstjänst samt 10.000 kronor i skadestånd till flickan.

Hovrätten skriver dock att det inte varit fråga om någon som helst ömsesidighet och konstaterar att det faktiskt var mannen som förde sex på tal i Facebook-konversationen. Våldtäkt mot barn ger vanligtvis minst två års fängelse, men med hänvisning till mannens unga ålder dömer Svea hovrätt honom till ett års fängelse och skadeståndet höjs till 115.000 kronor, precis vad flickan yrkat på.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.