Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-12 23:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/valets-grovarbetare-ser-till-att-demokratin-fungerar/

"Perfekt att kunna rösta samtidigt som man lånar lite böcker", säger Inge Johansson. Bokbusschauffören Jörgen Lewin skrattar: "Lite böcker?" Inge Johansson och hans fru är storläsare, och har just lämnat tillbaka 34 böcker.
"Perfekt att kunna rösta samtidigt som man lånar lite böcker", säger Inge Johansson. Bokbusschauffören Jörgen Lewin skrattar: "Lite böcker?" Inge Johansson och hans fru är storläsare, och har just lämnat tillbaka 34 böcker. Foto: Anders Hansson
SVERIGE

Valets grovarbetare ser till att demokratin fungerar

De är demokratins hjältar i valet 2018.

En bokbusschaufför i Vetlanda som kör längs grusvägar så att landsbygdsbor ska kunna rösta.

En fastighetsskötare i Härnösand som vaktar ett hemligt magasin med valsedlar.

En somalisvensk röstmottagare i Malmö som jobbar vidare – trots rasismen i vallokalen.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 25 september!

Alla artiklar gratis fram till 25 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.

Bild 1 av 12 "Många bor ensligt. Det känns jättebra att vi kan erbjuda förtidsröstning och komma hem till folk med demokratin", säger bokbusschauffören Jörgen Lewin.
Foto: Anders Hansson
Bild 2 av 12 40-åriga trebarnsmamman Maria Andersson röstar i Vetlandas bokbuss.
Foto: Anders Hansson
Bild 3 av 12 Medan Maria Johanssons tre döttrar väljer böcker längre bak i bokbussen, så passar hon själv på att rösta. "Det skulle gubben min ju gjort också, om han bara varit hemma".
Foto: Anders Hansson
Bild 4 av 12 Fastighetstekniker Rolf Andersson i det hemliga magasinet i Härnösand där miljontals räknade valsedlar från 2014 från Stockholms län förvaras i kartonger. När valresultatet från 2018 vunnit laga kraft ska alla lådor destrueras.
Foto: Anders Hansson
Bild 5 av 12 Morgonmöte vid kaffemaskinen hos Valmyndigheten i Stockholm, några dagar före valdagen. Här finns det svenska valsystemets hjärta.
Foto: Anders Hansson
Bild 6 av 12 Valmyndighetens kanslichef Anna Nyqvist (med ljust hår och vit tröja) berättar för sina medarbetare att hon informerat Säpo om förfalskade samtyckesblanketter som upptäckts.
Foto: Anders Hansson
Bild 7 av 12 Valhandläggare Helena Harling hoppas att Sverige ska ta efter det finska valsystemet, som är betydligt enklare. Då skulle man inte behöva trycka nästan 700 miljoner valsedlar, som Sverige gör i dag.
Foto: Anders Hansson
Bild 8 av 12 Wilo Ibrahim var inte beredd på att hon som röstmottagare skulle behöva möta rasism och hat på jobbet. Men så har det blivit. "Jag tänker att det är personen som är rasistisk som är sjuk."
Foto: Anders Hansson
Bild 9 av 12 Röstmottagaren Wilo Ibrahim jobbar i vanliga fall som undersköterska. Hon är född i Somalia och uppväxt i Kristianstad. Hennes fyra barn är födda i Malmö. "Jag vet att en del rasister tror att vi kan skickas bort – men vi är här. Vi är svenska medborgare, en del av Malmö och en del av Sverige."
Foto: Anders Hansson
Bild 10 av 12 En kväll bara några dagar före valdagen samlas hundra valarbetare i Malmö stadshus för att få en utbildning i hur de ska uppträda i vallokalen. Föreläsaren Jan Hoffnell är pensionerad stadsjurist och har stor rutin från tidigare val.
Foto: Anders Hansson
Bild 11 av 12 "För hur många är det första gången ni jobbar med valet?" frågar Malmö stads valchef Daniel Olsson. Efter flera incidenter med rasism i vallokalerna är han noga med att betona att man som valfunktionär inte ska acceptera ett rasistiskt beteende.
Foto: Anders Hansson
Bild 12 av 12 Trots de rasistiska påhoppen har Wilo Ibrahim inte blivit avskräckt från att jobba som röstmottagare. Hon har redan anmält sig som funktionär vid Europavalet nästa år.
Foto: Anders Hansson