Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Valfrid Paulsson död

Valfrid Paulsson, naturvårdsverkets första generaldirektör, har avlidit. Han var chef på verket i 24 år, från 1967 till 1991.

Den socialdemokratiske generaldirektören inledde 1955 sin ämbetsmannabana som anställd på finansdepartementet. Under åren 1961-64 var Valfrid Paulsson statssekreterare i jordbruksdepartementet och mellan åren 1964-67 i Statsrådsberedningen.

Valfrid Paulsson ansågs vara en var en av dåvarande statsminister Tage Erlanders påläggskalvar, men när han tillträdde posten som naturvårdsverkets första generaldirektör var omdömena inte positiva. Miljöivrarna menade att Paulsson inte behärskade miljöfrågorna i tillräckligt stor utsträckning och befarade att han skulle bli regeringens nickedocka.

Valfrid Paulsson kom att stanna som generaldirektör på Naturvårdsverket i 24 år. En stormig period i svensk miljöpolitik. Älvar byggdes och Sverige blev varse att kvicksilver var ett farligt gift. Valfrid Paulsson drog sig inte för att protestera mot utbyggnaden av Vindelälven och vid 1 majdemonstrationerna 1969 tågade han med ett plakat med budskapet ”Rädda Vindelälven”. Året därpå förklarade statsminister Olof Palme att Vindelälven skulle förbli orörd.

Men Valfrid Paulsson blev aldrig någon hjälte i miljörörelsens ögon. En av de som gick hårt åt honom var Tage Danielsson. I en intervju med DN:s Ingrid Jägerhorn 1975 avslöjade Paulsson att han tog kritiken hårt:

- Jag kände kritiken väldigt personligt.

Efter pensioneringen 1991 var Valfrid Paulsson ordförande i stiftelsen Håll Sverige rent. Han stannade på posten till år 2000.

Valfrid Paulsson blev 81 år gammal.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.